Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enrique ”Kike” Gonzalez gläds efter beskedet

Morfar till IS-rekryterarens barn: ska få hjälp att ta barnen till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Patricio Galvez, morfar till IS-rekryteraren Mikael Skråmos barn, meddelade i början av veckan att svenska myndigheter ska hjälpa barnen bort från lägret i Syrien. Beskedet väcker hopp hos släktingarna i Varberg.

Enrique ”Kike” Gonzalez är bror till Patricio och han tog emot en video från sin bror i tisdags. I videon säger Patricio att han har fått besked om att svenska myndigheter nu ska hjälpa barnen bort från lägret och till sjukhus.

– När vet jag inte. Man måste först evakuera barnen till Irak och Patricio. Jag är mycket glad att svenska myndigheter gör det här. Det känns underbart, säger Kike Gonzalez.

UD berättar för SVT att de bistår i ärendet, men vill inte kommentera saken närmre.

– Jag kan bekräfta att vi hjälper till med detta, men det är det enda jag kan säga, säger Elin Tibell, utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare.

Omdebatterad fråga

Frågan om huruvida svenska myndigheter skall ansvara för barn till IS-svenskar har varit omdebatterad. En av svårigheterna är att säkerställa barnens identitet, särskilt eftersom många har fötts i Syrien och saknar giltiga handlingar.

Kike Gonzalez tycker dock att det borde vara en självklarhet att Sverige ska ta hem de föräldralösa barn från Syrien som har koppling till Sverige. 

– Det är absurt. De är barn som är mellan ett och åtta år. De vet inte var deras föräldrar är eller vad de har gjort. De bär ingen skuld i det här, säger Kike Gonzalez.

Har sju barn

Det var 2014 som Mikael Skråmo, hans fru och deras fyra barn reste till Syrien där föräldrarna anslöt sig till IS. Under deras tid där fick de ytterligare tre barn.

Mamman till barnen dödades i en flygattack i december 2018. Efter att även barnens far, Mikael Skråmo bekräftades död i början av året har barnens släktingar i Sverige kämpat för att få hem barnen.

Patricio Galvez, som är morfar till barnen, har sedan början av april varit på plats i Syrien och Irak för att försöka få hem sina barnbarn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barn till IS-terrorister

Mer i ämnet