Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Gör vi inte någonting åt det kommer många att sluta”, säger Anders Starfelt, en av undersköterskorna. Foto: Anna Palmgren/SVT

Iva-personalen i Halmstad hyllades under pandemin – nu vill de ha löneökning

Uppdaterad
Publicerad

Undersköterskor på iva behöver hög kunskap inom många områden – något som inte värdesätts i lönekuvertet, enligt yrkesgruppen i Halmstad. Samtidigt räknar regionen med ett rekordresultat på 870 miljoner kronor 2021. Nu hoppas undersköterskorna bli prioriterade av politikerna.

I klippet berättar tre av undersköterskorna på iva i Halmstad om varför de fått nog av situationen.

Lågt räknat krävs det över ett år för att lära sig arbetet som undersköterska på intensivvårdsavdelningen. Det senaste året har avdelningen i Halmstad haft en betydande personalomsättning, samtidigt som det varit pandemi, vilket har ökat personalens arbetsbelastning.

Får byta avdelning

I dagsläget säger undersköterskorna att det enda sättet att få upp sin lön är genom att byta avdelning på sjukhuset och då få möjlighet att löneförhandla. De som anställts nyligen har gått in på högre löner, medan de som varit på plats längre och ska hålla i upplärningen har haft en sämre löneutveckling.

Nu har undersköterskorna skrivit ett brev till bland annat regionpolitikerna för att ifrågasätta hur de prioriterar yrkesgruppens kompetens i förhållande till lönen, få har svarat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet