En del jaktlag skjuter på jaktstarten på grund av brunstiga älgar. Foto: TT och SVT

Jägare skjuter upp halländsk älgjakt

Publicerad

Under måndagen drar älgjakten i gång, men Viske älgskötselområdes jaktlag i Frillesås kommer att senarelägga jaktstarten till den 19 oktober. Anledningen är att man vill förbättra stammen.

– För att inte störa i brunsten och för att älgkorna ska bli betäckta väljer vi att skjuta upp jakten. Forskning tror att det kan hjälpa, säger Nicklas Törnberg, ordförande för Viske älgskötselområde.

Att jakten får inledas den andra måndagen i oktober är fastställt i jaktförordningen, men det finns inget som hindrar att jägarna väntar med att jaga. Det är tredje året i rad som Viske älgskötselområdes jaktlag skjuter upp starten.

– Det är för att få korna att bli brunstiga första gången så att vi inte stör och skjuter en älgtjur, säger Nicklas Törnberg.

Vad hoppas ni att årets senare jaktstart ska leda till?

– Vi hoppas på en högre reproduktion, alltså fler kalvar per ko. Men även tyngre kalvar som blir födda i tid, säger Nicklas Törnberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kungsbacka

Mer i ämnet