Jämförde homosexualitet med virus – slipper åtal

Uppdaterad
Publicerad

En imam vid Halmstads moské jämförde homosexualitet med ett virus. Nu läggs förundersökningen ner, enligt P4 Halland.

– Religionsfriheten verkar vara starkare än hets mot folkgrupp, säger en besviken Mattias Uhrberg, presstalesperson på RFSL Halland.

Det var i början av oktober som det uppdagades att studieförbundet NBV, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, bryter allt samarbete med Halmstads moské.

Anledningen var att en imam i en föreläsning, som spritts via video, jämfört homosexualitet med en sjukdom.

Halmstads moské i blåsväder

– Din son ska ha ett bra immunförsvar, jag kallar det för immunförsvar. Det finns många virus, säger imamen i inspelningen.

Klippet polisanmäldes men enligt P4 Halland kommer inget åtal att väckas.

– Det är i min mening inte tillräckligt. Jag förhåller mig till att det är anmärkningsvärt att blanda in virus i sammanhanget, men då får man också diskutera vad som menas med virus. Men jag kanske inte hade uttryckt mig så, säger Martin Inglund, kommissarie vid Hallandspolisen till P4 Halland.

Besviken över beslutet

Mattias Uhrberg, presstalesperson på RFSL Halland, är besviken över åklagarens beslut.

– Jag tycker att det är tråkigt att de inte har gjort en mer grundlig utredning. Att de inte har kollat och jämfört med Europakonventionen, säger han till SVT Nyheter Halland och fortsätter:

– Om man hade sagt att alla muslimer är virus, så tror jag att det hade gått till åtal. Religionsfriheten verkar vara starkare än hets mot folkgrupp.

”Ribban ligger högt”

Henrik Wenander, docent i offentlig rätt vid Lunds universitet, har tidigare sagt till SVT Nyheter Halland att det krävs mycket starka uttryck för att få till en fällande dom när det gäller hets mot folkgrupp.

– Den ribban ligger högt. Det finns uttalanden som är kränkande, men ändå inte är förbjudna, sa Henrik Wenander.

Se det i sitt sammanhang

Åklagaren Charlotte Österlund menar att om uttalandet hade skett i ett annat sammanhang i syfte att misskreditera homosexuella så hade det varit mer troligt att hon hade väckt åtal. Som Charlotte Österlund ser det har imamen inte haft för avsikt att nedvärdera homosexuella.

– Jag har valt att inte gå vidare med detta. Man måste se det i sitt sammanhang. Det här handlar om en sex timmar lång föreläsningsserie om barnuppfostran. Därmed inte sagt att det är ett okej uttalande, säger Charlotte Österlund.

Tar det vidare

Mattias Uhrberg säger att RFSL nu tittar på hur man ska ta det vidare, vilket man sannolikt kommer att göra.

– Styrelsen var eniga i att gå vidare så i morgon (onsdag reds.anm) kommer vi att lämna in en överprövning av beslutet, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halmstads moské i blåsväder

Mer i ämnet