Foto: TT

Falkenberg lottar ut tusenlappar till nyktra elever

Uppdaterad
Publicerad

I Falkenbergs kommun testar man ett nytt sätt för att få eleverna att låta bli alkoholen under studentfirandet. En nykterhetstävling arrangeras där elever kan vinna pengar om de inte dricker.

Sammanlagt rör det sig om 15 000 kronor som ska fördelas på tre kvällars nyktra vinnare. Eleverna ska blåsa både före och efter studentaktiviteterna. Detta för att säkerställa att allt har gått rätt till.

Vinnarna får sen ta emot sina 5 000-kronorscheckar i klassrummet på avslutningsdagen.

”Många faller för ett grupptryck”

– Det är viktigt att vi arbetar med att förebygga alkoholkonsumtion bland våra elever. Eleverna kan skada sig själva eller andra i samband med festligheterna. Vi upplever också att många faller för ett grupptryck att festa mer än vad de är vana vid, säger Roy Jörgensen, rektor på enhet 5 på Falkenbergs gymnasieskola, i ett pressmeddelande.

Bakom nykterhetstävlingen står en arbetsgrupp med representanter från olika förvaltningar inom Falkenbergs kommun, Räddningstjänsten Väst och Polisen. Enligt Falkenbergs kommun har liknande tävlingar hållits på andra håll i Halland.

Studentfirandet i Falkenberg drar igång vecka 24.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.