Elie Hachem och Marie-Louise Wernersson (C). Foto: SVT

Kommunalråd yttrar sig om Elie Hachem

Uppdaterad
Publicerad

Falkenbergs kommun vill inte kommentera fallet med Elie Hachem som på tveksamma grunder placerades i särskolan.

SVT Nyheter Halland har uppmärksammat fallet med Elie Hachem från Falkenberg som på tveksamma grunder placerades i särskolan som barn och som då konstaterades vara utvecklingstörd. Det visade sig dock senare, efter en psykologisk utredning, att Elie inte var utvecklingsstörd. Däremot led han av en hörselskada.

Elie Hachem stämde Falkenbergs kommun med ett skadeståndsanpråk på 3,7 miljoner kronor.

Fallet Elie Hachem

Fallet slutade i veckan med förlikning mellan parterna, en förlikning som innebär att Elie Hachem blir helt utan kompensation från kommunen och i stället skuldsatt med 40.000 kronor i självrisk till försäkringsbolaget för rättegångskostnader.

Falkenbergs kommun kritiserades på onsdagen av juristen Edgar Nissen, som jobbat med flera liknande fall:

”Jag tycker inte att det är rätt av en kommun att gömma sig bakom det juridiska regelverket och bara betrakta en kommunmedborgare som man har kört över som vilken kravställare som helst”, sa Edgar Nissen till SVT Nyheter Halland.

Vill inte kommentera

Kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, Marie-Louise Wernersson (C), vill inte kommentera Elie Hachems fall.

Tycker du att kommunen agerat som man ska i det här fallet?

– Vi har varit beredda på domstolsförhandlingar, nu har det nåtts en förlikning. Det enskilda fallet kan jag inte kommentera men kommunen har alltid att förhålla sig till lagar och regler, och även om det blir en fällning och vad det blir för utslag, säger Marie-Louise Wernersson.

Hur ser ni på att det har framkommit att Elie inte är utvecklingsstörd?

– Jag kan omöjligt kommentera ett enskilt fall.

Borde inte Elie få upprättelse av kommunen?

– Jag kan inte uttala mig om det

Hur gör man för att förhindra att något liknande sker igen?

– Det finns ny lagstiftning och nya rutiner och vi har att följa dem precis som tidigare. Om vi gjorde fel eller inte hade kunnat avgöras i en rättegång, men nu blev det en förlikning.

Tycker du att det är en bra förlikning?

– Det har jag inga kommentarer om.

Finns det någon rädsla inom kommunen att det skulle dyka upp liknande fall?

– Nej, det finns det inte.

”Seriös debatt i frågan”

Jörgen Frostlund är nytillträdd chef på barn- och utbildningsförvaltningen. Inte heller han vill specifikt kommentera Elie Hachems fall.

– Det viktiga är att det sker en seriös debatt i frågan. Just när det gäller det enskilda fallet får, eller bör, vi inte kommentara. De här ärendena är så kopplade till enskilda personer. Det finns ingen anledning att diskutera dem med media, säger Jörgen Frostlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Elie Hachem

Mer i ämnet