Gummihandskar från Top gloves korruptionsmisstänkta fabriker i Malaysia används inom vården i Halland. Foto: TOP GLOVE/ SVT ARKIV

Korruptionsmisstänkt firma säljer gummihandskar till vården i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Region Halland fick i höstas signaler om att operationshandskar som används i vården tillverkas av ett korruptionsmisstänkt företag. Men ännu är avtalet med grossisten som levererar handskarna inte uppsagt.

– Först och främst vill vi att företaget ändrar sitt beteende, säger regionens upphandlingschef Madelene Winbo.

SVT Nyheter Stockholms granskning visar att Region Halland är en av elva regioner i landet som via grossisten Hartmann-Scandicare handlar operationshandskar från en korruptionsmisstänkt underleverantör.

Företaget Top gloves ska ha betalt en rekryteringsfirma som tvingat migrantarbetare att betala för att få anställning i handskfabriker i Malaysia.

Granskning av vårdhandskar

Fick signaler

Region Hallands upphandlingschef Medelene Winbo uppger att hon fick signaler om korruptionsmisstankarna i höstas. Informationen kom från regionernas nationella kansli som samordnas av Region Stockholm.

– Då gick vi ut till alla våra leverantörer och kollade om någon av dem har det här företaget som underleverantörer, vilket det var, säger Madelene Winbo.

Avvaktar utredning

Enligt SVT Nyheter Stockholms uppgifter köpte Region Halland operationshandskar från Top gloves till ett värde av 30 000 kronor under förra året. Region Halland har hittills inte sagt upp avtalet med leverantören.

– Inte ännu. Det kan bli en senare åtgärd. Vi avvaktar utredningen som görs av Region Stocksholm. Först och främst vill vi att företaget ändrar sitt beteende, säger Region Hallands upphandlingschef Madelene Winbo.

De här elva regionerna fick förra året operationshandskar levererade från Hartmann-ScandiCare, som i sin tur köper in handskar från Top Glove i Malaysia. Foto: SVT Design

Hartmann-Scandicare är en av flera leverantörer av gummihandskar till vården i Halland. Totalt handlade regionen under 2019 operationshandskar för 2,4 miljoner kronor från olika leverantörer.

Slog larm om korruption

Det var människorättsaktivisten Andy Hall som i fjol slog larm om misstänkt korruption vid handskfabrikerna i Malaysia. Företaget Top gloves uppger att de därefter genomfört externa revisioner och nu anlitar licensierade rekryteringsfirmor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av vårdhandskar

Mer i ämnet