Emma Lewau, vice ordförande i styrelsen för Nationella kansliet för Hållbar Upphandling, berättar om hur arbetarna i handskfabrikerna riskerar att få värre arbetsvillkor under coronakrisen. Foto: SVT/Sandra Kjellström

Extrem efterfrågan på vårdhandskar under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetarna i fabrikerna i Malaysia, som tillverkar vårdhandskar till sjukvården i Sverige, riskerar att få betydligt sämre arbetsvillkor när produktionskraven ökar under coronakrisen.

– När sådana här korruptionsanklagelser uppdagas och när det blir en extrem förfrågan på produkter är det en stor risk att arbetsvillkoren för arbetarna åsidosetts, säger Emma Lewau, vice ordförande i styrelsen för Nationella kansliet för Hållbar Upphandling.

Just nu är det en ökad produktion av operations- och undersökningshandskar globalt. Hållbar Upphandling har kontakt med de leverantörer som levererar varor till den svenska sjukvården.

Kontroller kan inte genomföras

Under våren skulle externa revisioner genomföras i flera fabriker i Malaysia, på uppdrag av Hållbar Upphandling. De här kontrollerna kan nu inte genomföras.

Granskning av vårdhandskar

– De kan inte genomföras för fabrikerna släpper inte in revisorerna. Om de ska komma in måste de sitta i karantän i en månad. Det här blir allvarligt för arbetarna, säger Emma Lewau, vice ordförande i styrelsen för Nationella kansliet för Hållbar Upphandling.

Kan det även bli svårt för Region Stockholm att utreda korruptionsmisstanken gällande en av underleverantörerna av operationshandskar?

– Så är ju fallet. De som jobbar på plats nere i de här länderna har fokus på att få fram tillräckligt med sjukvårdsmaterial.

Finns det risk för att regionerna använder sig av leverantörer med sämre arbetsvillkor som man normalt sett inte skulle ha använt?

– Det vill jag inte säga. Det vi kan tulla på är priset och sådana saker. Men vi tullar inte på mänskliga rättigheter för där har vi en uppförandekod som ligger till grund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av vårdhandskar

Mer i ämnet