Människorättsaktivisten Andy Hall berättar om hur han började misstänka att kostnaden om 174 dollar per arbetare från Myanmar var olaglig.

Han slog larm om skandalföretaget i Malaysia

Uppdaterad
Publicerad

Människorättsaktivisten Andy Hall har följt strömmen av pengar som betalats till olika firmor, för att handskfabrikerna i Malaysia ska kunna anställa arbetare från bland annat Nepal och Myanmar. Förra året valde han slutligen att anmäla Top Glove till bland annat svenska myndigheter.

– När jag såg den här höga kostnaden visste jag direkt att det rörde sig om korruption, säger Andy Hall.

Han har arbetat nära myndigheter i Myanmar, begärt ut dokumentation från rekryteringsfirmor och fått migrantarbetare att berätta om sina arbetsvillkor. Andy Hall har ägnat de senaste åren åt att granska rekryteringsprocessen i de malaysiska handskfabrikerna.

Underleverantör utnyttjade både arbetare och företag

174 amerikanska dollar per arbetare var summan som han upptäckte att en rekryteringsagent i Malaysia fakturerade Top Glove för att anlita arbetskraft från Myanmar. Totalt handlar det om tusentals arbetare. Men rekryteringsfirman har inte rätt licens för att göra det, enligt Andy Hall, och i de dokument han studerat såg pengarna ut att gå till en myndighet i Myanmar.

Granskning av vårdhandskar

Kostnaderna för att anställa arbetare finns inte på riktigt, menar han. Pengarna ska istället ha gått rakt ner i rekryteringsfirmans ficka samtidigt som också arbetarna själva tvingats betala för sina anställningar.

”Sverige ledande globalt”

Sedan Andy Hall anmälde företaget till bland annat svenska, finska, brittiska och amerikanska myndigheter har situationen hamnat i ett nytt ljus.

– Allt det här skedde samtidigt som det blev en stor debatt internationellt om ansvarsfull offentlig upphandling. Här är Sverige ledande globalt. Det har diskuterats om en ansvarsfull rekrytering av migrantarbetare mot modernt slaveri. USA har instiftat lagar och EU har också diskuterat det, säger Andy Hall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av vårdhandskar

Mer i ämnet