Prem Tamang och Bir Moktan bor i byn Kavre utanför Katmandu i Nepal. Här berättar de om hur det gick till när de fick jobb i en av Top Gloves fabriker i Malaysia och hur mycket de fick betala till olika rekryteringsagenter. Foto: Privat

Migrantarbetare utnyttjas av rekryteringsfirmor – tvingas betala för jobb

Uppdaterad
Publicerad

Prem Tamang och Bir Moktan bor i en by utanför Katmandu i Nepal. I flera år arbetade de i en av Top Gloves handskfabriker i Malaysia. De berättar att de var tvungna att betala över 10 000 svenska kronor till rekryteringsagenter – för att få jobben.

Efter larm om allvarliga kränkningar av migrantarbetarnas mänskliga rättigheter reste Region Östergötland och Nationella kansliet för Hållbar Upphandling till Malaysia förra sommaren, för att undersöka tre fabriker som tillverkar operationshandskar åt den svenska sjukvården. Det var efter den här resan som Hållbar Upphandling tog emot anmälan om misstänkt korruption mot en av underleverantörerna.

Tvingades betala för sina anställningar

Under revisionerna kontrollerades arbetarnas situation i fabrikerna, hur de levde, bodde samt vilken lön och arbetstid de jobbat. Då uppmärksammades även de rekryteringsavgifter som många migrantarbetare får betala för att få ett jobb.

Granskning av vårdhandskar

Åtgärder efter resan

Enligt rapporten som skrevs efter resan är avgifterna som arbetarna betalar till olika agenter under rekryteringsprocessen ofta orimligt höga och i många fall tvingas de låna pengar från familj och vänner eller pantsätta mark. Arbetarna kommer bland annat från Bangladesh, Nepal, Myanmar och Indonesien.

Ofta ges dessutom felaktig information om arbetsvillkoren till de anställda, som riskerar att arbeta övertid, få låga löner och arbetarbostäder som varken lever upp till krav på hygien eller tillgång till rent vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av vårdhandskar

Mer i ämnet