Personalen som deltog i filmen får återgå till arbete. Foto: SVT/Casper Sewerin

LSS-personal kritiserades för film – nu får de återgå i arbetet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen påföljd för de sju medarbetare som deltog i inspelningen av en film tillsammans med de brukare som de hade ansvar för i sitt arbete. Arbetsgivaren kommer dock att fortsätta utreda gruppens arbetsledare som nu är avstängd.

Halmstad kommun ville utreda om de anställda brustit i profession och yrkesetik när de spelat in filmen tillsammans med brukare i beroendeställning. Filmen protesterade mot en schemaförändring som personal och brukare ansåg integritetskränkande.

– Vi anser inte att deras agerande ska leda till någon disciplinär åtgärd. Däremot ska den berörda verksamheten inleda ett arbete kring arbetskultur och förståelse för den professionella rollen, säger HR-direktören Charlotte Svensson i ett pressmeddelande.

Att influencern och brukaren Caroline Arvidsson uppger att filmen gjordes på hennes initiativ spelar ingen roll för arbetsgivaren, saken ska utredas ytterligare.

– All kommunal personal har ett särskilt ansvar när det kommer till brukare som är i olika form av beroendeställning till dem, säger Charlotte Svensson till SVT nyheter Halland.

Stöttar sin avstängda chef

Ann Erixon jobbar på den berörda dagliga verksamheten.

– Vi blev informerade om detta på måndagseftermiddagen. Att avstängningen hävs men att vår närmaste chef fått lämna in sin dator, telefon och är avstängd. Vi fick ingen riktig motivering till detta. Allt vi kan göra nu är att stötta henne. Vi har alla mått väldigt dåligt över det här, jag har själv haft mardrömmar och har inte orkat svara i telefonen. Det känns som att vi har förflyttats 30 år tillbaka i tiden, säger hon till SVT nyheter Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.