IVO vill att Kungsbacka kommun betalar straffavgift på 136 000 kronor, i månaden. Foto: TT

Kungsbacka kommun kan straffas med miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Kungsbacka kommun beslutade att ge en person i behov av stöd en bostad i fjol. Beslutet har inte uppfyllts. Inspektionen för vård och omsorg, vill nu att kommunen ska betala straffavgift på drygt 130 000 kronor i månaden, en summa som nu är uppe i en miljon kronor.

En person med behov av stöd kring dagens alla moment blev i slutet av april förra året beviljad stödboende av Kungsbacka kommun. Något som ännu inte har verkställts.

Kommunen menar att det beror på att det inte funnits en bostad att erbjuda personen. De nämner även att det kommer stå fyra nybyggda bostäder, med särskild service, för ett tjugotal personer, 2019. Om personen som fått vänta kommer få ta del av av dessa är något som inte framgår.

Straffas med miljonbelopp

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) tycker att personen i fråga fått vänta för länge. De menar även att kommunens argument inte håller, då personen inte har några specifika krav som kan göra att det skulle ta längre tid.

IVO har därför ansökt hos förvaltningsrätten att kommunen ska få en straffavgift på 136 000 kronor i månaden från och med den 26 oktober 2018, tills den dag då personen får boendet, att det avslutas eller den dag domstolen slutligen avgör målet.

Hittills ligger summan för kommunen på 1 224 000 kronor att betala i straffavgift.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kungsbacka

Mer i ämnet