– Det är vidrigt, säger gymnasieeleven Rasmus S Andersson om att regeringen inte stängt gymnasieskolorna. Klicka på klippet för att höra mer. Foto: Ida Röök Svalander/SVT

Rasmus från Kungsbacka kritiserar regeringen: ”Stäng skolorna!”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndag, 23 november, får gymnasieskolor större möjlighet att gå över till distansundervisning. Men dagens besked är inte tillräckligt, det menar gymnasieeleven Rasmus S Andersson från Kungsbacka, som engagerat sig för att stänga skolorna.

I en debattartikel i Göteborgs-Posten skriver gymnasieeleven Rasmus S Andersson att gymnasieskolorna bör stängas för att motverka att elever bidrar till den ökade smittspridningen.

Men att gå över till distansundervisning ska ske i sista hand och bör undvikas. Det meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) samtidigt som hon presenterade det nya beslutet att gymnasieskolor får större möjligheter att gå över till fjärr- och distansundervisning.

– Vi är i princip som råttor under digerdöden, säger Rasmus S Andersson till SVT Nyheter Halland.

Utbildningsministern: Så vill vi minska trängseln

Utbildningsminister Anna Ekström (S) lämnar följande kommentar:

– Det ska inte vara trängsel i korridorer eller på bussar till och från skolan. Just därför öppnar regeringen nu upp för ökade möjligheter för gymnasieskolorna att bedriva fjärr- och distansundervisning för att minska trängseln, säger hon.

”Då stänger vi gymnasieskolorna”

I onsdagens Aktuelltsändning, där ministern återigen fick ta del av Rasmus S Andersons kritik, utvecklade hon sitt svar:

– Det finns väldigt stora nackdelar med att stänga hela gymnasieskolan. Andra länder som har fått ner smittan har arbetat med blandad undervisning, det vill säga undervisning både på distans och i skolan. Men klarar inte gymnasieskolan att hantera den här situationen, och är det så att läget kräver det, då kommer vi inte att tveka att stänga gymnasieskolorna.

Klicka på klippet för att höra den kritik som Rasmus S Andersson riktar mot regeringen och folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.