Arkivbild. Foto: TT

Kyrkan öppen för samtal för den som behöver

Publicerad

Ett barn befaras ha omkommit i villabranden i stadsdelen Kärleken i Halmstad sent på fredagskvällen. Tre personer, varav en brandman fick föras till sjukhus under natten men ingen är allvarligt skadad. Kommunens krisgrupp har funnits på plats för att ge stöd under hela dagen.
– Många personer blir påverkade och framförallt skänker jag tankar till den familj som varit med om det här fruktansvärd, säger Johannes Bäckman, präst i Kärlekens kyrka.

Redan klockan åtta på lördagsmorgonen öppnade kyrkan upp dörrarna för den som behövde samtala om nattens tragiska händelser. Johannes Bäckman är präst i Kärlekens kyrka och han har, tillsammans med Kommunens POSOM-grupp, varit en del av gruppens stöd.

– Det är naturligtvis väldigt tragiska händelser det här. Många personer blir påverkade och framförallt skänker jag tankar till den familj som varit med om det här fruktansvärda.

LÄS MER: Barn befaras ha omkommit i villabrand

Kommunens POSOM-grupp, som står för psykiskt och socialt omhändertagande, arbetade under natten tillsammans med räddningstjänsten och beslutade att tidigt på morgonen att öppna kyrkan för att ge besökare möjlighet att tända ljus eller samtala med någon på plats. 

– Ja, vi har har varit här och kyrkan kommer finnas öppet under dagen också. Det är en del i den rutin som finns i samarbete med räddningstjänsten. När man bedömer att det finns behov för krishantering så drar vi igång för att finnas tillgängliga, säger Johannes Bäckman.

Boende har sökt sig till kyrkan

Prästen beskriver själv området Kärleken som en ganska vanlig stadsdel med både villor, hyresrätter, radhus och massa människor. Både skolor och äldreboende finns här. Och en del av de boende har kommit till kyrkan just idag.

LÄS MER: Polisen söker fortsatt efter barn i nedbrunnet hus

– Det har varit människor här idag ja. Vi kommer forsätta ha öppet en stund till. Det handlar lite om vilka som söker stöd så att säga och vilka behov som uppstår. Men både kyrkan och POSUM kommer finnas tillgängliga framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Villabrand på Kärleken

Mer i ämnet