Hans Forsberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka. Foto: SVT

Lägenheter för nyanlända väcker kritik

Uppdaterad
Publicerad

I Anneberg byggs just nu 52 nya lägenheter för nyanlända i Kungsbacka kommun. Något som en del Annebergsbor ställer sig kritiska till då de anser att området kommer bidra till segregation.

I fjol kom 396 nyanlända till Kungsbacka kommun och majoriteten kom på anvisning av migrationsverket. I år beräknas 186 anvisas till kommunen vilket gör Kungsbacka till den kommun i Halland som fått ta emot flest anvisade.

Kommunen har som ansvar att bidra med boende åt de nyanlända som anvisats. Något som inte går i klang med bostadsbristen som råder. Därför byggs det just nu 52 lägenheter som kommer att kunna erbjuda boende för över 300 nyanlända i Anneberg.

Kungsbacka

Risk att för segregation

Beslutet om att bygga 52 lägenheter enbart för nyanlända är något som en del Annebergsbor ställt sig kritiska till. De menar att ett lägenhetsområde för enbart nyanlända inte är ett bra sätt att integrera utan snarare leder till segregation.

– Eftersom det är så många som bor i genomgångsboenden och sovsalar måste vi då hitta andra platser att sätta nyanlända och då har vi varit tvungna att bygga i Anneberg, säger Hans Forsberg (M) ordförande i kommunstyrelsen.

Tillfälligt bygglov

Lägenheterna i Anneberg är enbart tillfälliga då de enbart har bygglov för en period på fem år. Vilket betyder att de från den vanliga bostadskön inte är berättigade att ansöka om lägenheterna. Det långsiktiga målet är dock att planlägga hela fastigheten med andra typer av bostäder i framtiden. På så sätt också göra det möjligt för andra bostadssökande att flytta in.

Vill se annan lösning

Ulrika Landergren (L) är kommunalråd i Kungsbacka kommun och menar att det här inte är den bästa lösningen. Hon vill istället se att 30 procent av lägenheterna går till bostadskön och att resterande går till nyanlända.

– Jag tycker det är viktigt när det är ett så här stort bostadsområde som vi bygger att det ska vara möjligt att även söka bostad från den vanliga bostadskön, säger Ulrika Landergren (L).

Varför är det viktigt?

– Vi ska självklart klara av att ta emot nyanlända i Kungsbacka men vi måste också se till att få en god integration från början, säger Ulrika Landergren (L).

I klippet ovan möter Hans Forsberg (M) kritiken och berättar hur de ska minska riskerna för segregering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungsbacka

Mer i ämnet