Mattias Leijon är förvaltningschef på Laholmsbuktens VA Foto: SVT/TT

Lägre grundvattennivåer än vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det lägre grundvattennivåer än vad det vanligtvis är under den här tiden av året i Halmstad och Laholm. Orsaken är att det har regnat och snöat för lite.

Förra sommaren fick de flesta i Halland låta bli att vattna gräsmattan och tvätta bilen. Det på grund av bevattningsförbudet som kom till följd av de låga grundvattennivåerna.

Och det har inte blivit bättre.

I spåren av torkan

Nivåerna är lägre just nu än vad det var samma tid förra året. Mattias Leijon, som är förvaltningschef på Laholmsbuktens VA. menar att det beror på att det snöat och regnat för lite.

– Under den delen av året då det ska komma nederbörd och fylla på vattnet så har det kommit för lite, säger Mattias Leijon.

Hur mycket behöver det komma nu för att det ska bli normalt igen?

– Det regnet som eventuellt kommer nu kommer inte att bidra till att höja grundvattennivåerna. Det kommer att sugas upp av växtligheten när det börjar grönska och växa, säger han.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

I spåren av torkan

Mer i ämnet