Avfallsingenjör: ”Är det för dåligt kan vi inte tömma kärlen” Foto: SVT

Laholm inför nytt källsorteringssystem

Uppdaterad
Publicerad

Laholms kommun har nu satt igång projektet att byta ut sopkärl i kommunen. Ett helt nytt källsorteringssystem ska förhoppningsvis kunna tillämpas i alla kommunens villahushåll innan jul.

Fram till julafton ska sopkärlen för 8 500 villahushåll i kommunen bytas ut och nästa vår är det fritidshusens husens tur. Den gamla gröna soptunnan ska istället bli två stora – med olika fack i vilka sopor kan källsorteras. Att bara byta ut kärlen är en kostnad på 40 miljoner kronor.

– Det är ett miljöprojekt. Vi hade behövt köpa nya kärl i alla fall. De andra var gamla och det kommer ett krav på att man ska sortera ut matavfall, säger Eva Aronsson, avfallsingenjör på Laholms kommun.

Ska generera pengar

Kommunen räknar med att investeringen i det nya källsorteringssystemet kommer att betala sig inom 12 år och därefter generera pengar. Den slutsatsen grundar sig på att Laholms kommun nu får betalt för material  som de återvinner. Därtill kommer den miljömässiga vinsten.

– Vi tror det kommer bli mindre nedskräpning och överfulla behållare vid återvinningsstationerna, säger Eva Aronsson.

I klippet ovan ser du hur källsorteringen går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.