Foto: SVT

Tusentals sopkärl byts ut – det händer med de gamla

Publicerad

Fram till jul byter Laholms kommun ut villahushållens 8 500 sopkärl och ersätter dem med två nya för ett nytt källsorteringssystem. Men även de gamla kärlen ska komma till användning.

Hushållen i Laholm får nu två stora sopkärl, med olika fack i vilka sopor kan källsorteras. Men de gröna soptunnorna som nu tas ur bruk ska inte ligga till last för miljön. Laholms kommun sorterar nu de gamla trotjänarna för att det ska komma till största möjliga nytta.

– Kärl som ser bra ut kommer vi använda på andra ställen som soprum. De kommer även gå till försäljning för kunder som kanske vill ha ett kärl som hjälp i trädgården eller liknande, säger Eva Aronsson, avfallsingenjör på Laholms kommun.

Mals ner

Först nästa sommar kommer de kärl som inte kommit till användning malas ner och bli nya kärl.

– Allt på våra nya kärl förutom gummihjulen och axlarna är återvunnet från andra kärl. Det är återvunnen plast alltihop, säger Eva Aronsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.