Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar samhällsbyggnadschef Niklas Wilsson, varför förslaget är aktuellt trotts att det finns risk att gå minus. Foto: SVT

Laholm kan gå minus på att släcka belysningen: ”Handlar inte bara om pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för att släcka ner delar av gatubelysningen i Laholms kommun kan bli så dyra att kommunen i slutändan inte sparar in en enda krona – utan istället går minus

I inslaget ovan ser du hur mycket det kan kosta kommunen att släcka ner – och varför det är aktuellt trots allt.

När Laholm valde att släcka ner två tredjedelar av gatubelysningen i kommunen möttes de av kraftig kritik. Därför utreds nu ett nytt förslag. Förslaget innebär att man släcker hälften av kommunens belysning, förutom vid vissa platser, som vid skolor och övergångställen. Där ska belysningen vara fortsatt tänd.

Kan kosta mer än man sparar

Men en sådan nedsläckning beräknas kosta mycket mer än vad kommunen tros spara in på elnotan. Det visar den konsekvensanalys som samhällsbyggnadskontoret nu tagit fram och som har gått ut på remiss till bland annat politiska nämnder och polisen.

Kommunens samhällsbyggnadschef Niklas Wilsson menar att en delvis nedsläckning ändå kan vara värd kostnaderna – då kommunen tar samhällsansvar genom att spara el.

Samhällsbyggnadsnämnden väntas ta beslut i februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Energikrisen i Halland

Mer i ämnet