Operatörernas master står alldeles i närheten. Foto: Grafik: Ebba Soprani

Laholmskustens mobilnät kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Boende längs med Västkusten i Laholms kommun har länge brottats med dåligt mobilt bredband och svårigheter att få täckning för sina telefoner. Men trots påtryckningar från både företag och invånare, så har orter som Skummeslövsstrand och Mellbystrand fått vänja sig vid att leva i radioskugga.

SVT Nyheter Halland har besökt sommarorten Skummeslövsstrand som ligger längs med den halländska kusten. Orten ligger i ett område som är den huvudsakliga orsaken till att Laholms kommun har sämst snitt i Halland när det kommer till surfhastighet på mobilen. Enligt siffror från Bredbandskollen ligger Laholms siffror på 12,3 Mbit/s.

På plats i Skummeslövsstrand får vi bilden om ett på sina håll mycket bristfälligt mobilt bredband bekräftad. Alla vi pratar med säger att det på många platser i området är näst intill omöjligt att surfa på mobilen.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

– Täckningen är usel, det är jättesvårt, säger Marianne Ragnarsson, som driver ett hotell på orten.

– Det går inte att surfa, det tar alldeles för lång tid, säger Annika Asking, som tillsammans med sin man Lars har en sommarstuga i Skummeslövsstrand.

– Rent arbetsmässigt kan man inte åka hit om man inte är säker på att det fungerar, säger Lars Asking.

”Folk klagar”

Stefan Andersson, som driver den lokala livsmedelsbutiken i Skummeslövsstrand, säger att det ofta händer att turister kommer in och vill låna butikens wifi.

– Ibland så går vi ju med på det men det segar ju ner vårt eget nät. Folk klagar på täckningen här. Det är konstigt att det fortfarande är så, när det är så mycket turister här under sommaren, att man inte prioriterat att bygga ut nätet här, säger han.

Just nu är Skummeslövsstrand och Mellbystrand det område i Laholms kommun som expanderar mest. Många nya bostäder planeras och på sina håll är byggandet redan igång. Men frågetecknen kring det bristfälliga mobilnätet hopar sig.

”Väldigt svårt”

Operatörernas master står alldeles i närheten, sex stycken precis intill E6:an. Folk frågar sig hur det då kan komma sig att denna kustremsa fått så många vita fläckar. På Bredbandskollen arbetar Rickard Dahlstrand och han har svar som delvis kan bringa klarhet i mysteriet.

– Att bygga mobilnät vid just kustremsor är väldigt svårt. Det är tuffare att få byggnadslov och befolkningen vill oftast inte ha master mitt i landskapet. Dessutom är det svårt att få täckning vid just kusterna för man kan inte sätta master ute i havet, säger Rickard Dahlstrand.

Åtgärder på gång

Det blir helt enkelt ett glapp mellan havet och E6:an. Operatörerna tycks visa ett strörre intresse av att rikta sina master in mot landet, samtidigt som den geografiska lutningen ner mot havet gör att vissa områden hamnar i radioskugga. Enligt post- och telestyrelsen, PTS, som är den myndighet som bevakar elektronisk kommunikation i Sverige, så är åtgärder på gång.

– Nästa stora åtgärd som är på gång på mobilnätssidan från PTS sida är när vi om drygt två år kommer att tilldela ännu mer och ännu bättre frekvenser för att öka täckningen. Detta i ett helt nytt frekvensband. När vi gör den tilldelningen kommer vi kunna ställa krav på ökad utbyggnad längs vägar och andra platser där det finns ett starkt behov av ökad täckning. Det är en fråga som vi utreder just nu på PTS, säger Sara Andersson, chef för myndighetens konsumentmarknadsavdelning.

”Ingen garanti”

Men hon kan inte garantera att de boende i det aktuella området kommer få ett väl fungerande mobilt bredband i framtiden.

– Nej, det finns det ingen garanti för. Nu håller vi på och utreder och ska lämna en rapport till regeringen. Och sedan tar det ett tag innan man kan börja ställa eventuella nya krav på utbyggnad, så jag kan inte garantera att det är åtgärdat om två år. Men det sker ett successivt arbete i rätt riktning i alla fall.

Fakta/Detta är #ettsverige

Vi på SVT Nyheter lovar att jobba hårt för att få med alla perspektiv och infallsvinklar som är relevanta – för hela Sverige. Från och med nu har vi ännu bättre förutsättningar att lyckas när vi finns på 33 orter i landet. Det ska märkas även i riksnyheterna.

Under de närmaste veckorna ska vi djupdyka i tillgången till bredband i det som brukar kallas för ett av de mest digitaliserade länderna i Europa. Tillsammans med er vill vi kartlägga om vi har ett prisvärt bredband och en rättvis tillgång för alla. Häng på under #ettsverige och på svtnyheter.se ​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet