Sara Andersson på PTS ger tre konkreta råd på hur enskilda konsumenter på egen hand kan försöka förbättra möjligheterna för mobilsurf. Foto: SVT

Så kan du få bättre mobilsurf

Publicerad

Post- och telestyrelsen, PTS, ger nu tre råd på hur man som enskild konsument kan få sitt mobila bredband att fungera bättre.

Sara Andersson, som är chef för PTS konsumentmarknadsavdelning, säger att det är svårt att bygga mobilmaster som i dag ger en bra täckning i kustområden i landet. En orsak är bland annat att de som myndighet inte gärna vill gå in och peta i strandskyddslagen. Men hon har tre konkreta tips på hur man ändå kan få bättre täckning.

Skaffa en riktantenn

– Genom att sätta en riktantenn på taket på sommarstugan eller företaget så kan man skapa en bättre täckning inomhus. Antennen gör så att radiovågorna kommer in i huset så att man lättare kan använda telefonen inomhus.

Kör med handsfree och släpp luren

– Smart phone-telefonerna är väldigt känsliga för när man håller dem i handen. Handen täpper till mobilernas radiomottagare. Så om man använder handsfree och lägger telefonen på till exempel ett bord så kan man oftast få bättre mottagning.

Testa olika operatörer

– Ta del av de olika operatörernas prova på-erbjudanden men be då om att få ett erbjudande utan bindningstid. Det kan skilja mycket i täckning mellan olika operatörer beroende på hur nära man har till de olika masterna i området. Olika operatörer har ju olika master och om du lyckas hitta just den som står närmast ditt hushåll så kan du få en bättre täckning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet