Leksaken sprängdes och Selma fick skum i hela ansiktet. Foto: Privat

Leksaken från Ullared exploderade i Selmas ansikte

Publicerad

På vägen hem från varuhuset i Ullared exploderade den nyinköpta leksaken i åttaåriga Selmas ansikte.
– Jag hörde ett skrik. Hon var täckt av ett skum och det kom slem ur munnen, säger mamma Caroline Dahlquist.

För familjen Dahlquist från Ystad är det tradition att besöka varuhuset i Ullared en gång varje sommar. Men den här gången slutade besöket på ett obehagligt sätt.

Åttaåriga Selma hade valt ut en present till sin lillebror, en rosa klämleksak, som hon satt och lekte med i baksätet på bilen. Under resan exploderade plötsligt leksaken och Selma täcktes av en massa som Caroline Dahlquist beskriver som ett ”hårskum, fast kletigare”.

– Selma skrek ”Mina ögon, mina ögon! Det svider!”. Då får man panik. Jag tänkte direkt att det är kemikalier, säger Caroline Dahlquist.

Under ögonfransarna

Massan hamnade i ögonen, munnen och näsan på dottern. Caroline Dahlquist hoppade bak i bilen och försökte torka Selmas ansikte och skölja ögonen, men massan var svårt att få bort.

– Det hade gått in under ögonfransarna, och upp i näsan, säger Caroline Dahlquist.

Ett par dagar senare har Selma fortfarande röda och svidande ögon. Mamma Caroline Dahlquist har reklamerat leksaken, men ännu inte hört av någon ansvarig på varuhuset.

– De måste sälja tusentals av den här leksaken, och den gick sönder nästan omgående.

Boris Lennerhov är vd på företaget Gekås i Ullared. Foto: SVT

”En promille”

När SVT Nyheter Halland ringer upp Gekås vd Boris Lennerhov berättar han att leksaken kommer tas bort från sortimentet.

– Det kvittar hur ofta en sådan här sak händer, det är en otrevlig upplevelse. Jag förstår att man blir rädd och orolig.

Han fortsätter:

– Vi säljer en halv miljon produkter varje dag och får in ett antal reklamationer i veckan – det är en promille av det stora hela. Jag kan inte garantera att det aldrig händer något med någonting, säger Boris Lennerhov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ullared

Mer i ämnet