Foto: SVT

6-åringar ska visa mod

Uppdaterad
Publicerad

Halmstads frigymnaster elitsatsar på barn. Redan från sex års ålder ska det gallras ut talanger.

SVT:s enkät bland elitidrottare visar att hälften är kritiska till att det elitsatsning bland yngre barn, men inom gymnastiken ser man på satsningen med helt andra ögon. Halmstads frigymnaster letar tidigt nya talanger.

– Det finns en tradition inom gymnastiken att ska man bli duktig så startar man tidigt och tränar relativt mycket, säger Halmstads frigymnasters ordförande Anna Nilsdotter.

Sportgranskning

Föreningen skriver själva att de strävar efter att vara en eftertraktad och framgångsrik elitförening. Därför börjar de leta talager bland barnen redan när de är mellan sex och åtta år gamla.

Ska visa mod

Barnen får genomgå olika övningar som ska avgöra vilken grupp de ska träna med framöver. Bland annat så tittar man på barnens styrka, rörlighet, kroppsuppfattning och i viss mån mod.

– För att vi ska kunna placera barnen i grupper som passar dem bäst, behöver vi bedöma de här olika funktionerna, säger Anna Nilsdotter.

Halmstads frigymnaster ska nu bredda sin verksamhet. Klubben har nämligen fått pengar från kommunen för att kunna ta emot fler barn som vill träna gymnastik. På så sätt hoppas man kunna hitta fler unga talanger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportgranskning

Mer i ämnet