”Satsa på bredden”

Uppdaterad
Publicerad

Martin Funck, barn och ungdomsansvarig på Smålandsidrotten tycker inte att det är överraskande att meningarna går isär kring frågan om man ska ha elitsatsningar för barn eller inte. Inom Smålandsidrotten har man dock valt att satsa på bredden snarare än spetsen.

– Vi vill skapa ett livslångt intresse för idrotten, det tror vi att man gör genom en bra bredd där så många som möjligt kan vara med så länge som möjligt inom idrotten.

Gällande småbarnsappan Henrik Skeppland som i ett inslag i Smålandsnytt tycker att det är viktigt att dela upp lag i A- och B-lag för att de som spelar bättre ska få spela med andra som spelar bättre, säger Martin Funck att det viktigaste är att man sätter individen i centrum.

Sportgranskning

– Och då spelar det ingen roll om man pratar om breddidrott eller elitidrott. Så länge man har individens bästa för ögonen.

Martin Funck anser att det snarare är en invdividanpassning som behövs, att man passar idrotten till personens biologiska mognad för att nå bästa resultat. Han framhåller också att det är viktigt att få fram stora stjärnor då det är bra marknadsföring för idrotten.

– Men vägen dit kan se väldigt olika ut. Det finns ingen färdig mall för hur man når eliten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportgranskning

Mer i ämnet