Tittarna: ”Barnen är inga gladiatorer”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna har varit många på SVT:s barnelitgranskning och åsikterna är delade. En del tycker att elitsatsning är bra, medan andra dömer ut den helt.

– Barnen är inga gladiatorer, skriver Bo Sätterberg på SVT Sports Facebooksida.

Han är tveksam till om elitsatsningen ger resultat i form av bättre eller bredare elitidrott.

– Utövarna är inte till för idrotten utan idrotten är till för utövarna. De är inga gladiatorer som kan offras för att vi andra ska kunna sitta hemma i soffan och pösa över eventuella svenska framgångar.

Sportgranskning

Birgitta Nordström är inne på att barn ska vara barn och att man ska vänta med elitsatsning.

– De ska prova så många idrotter de har lust till. Utrustningar kan köpas begagnat. Alla ska vara med ingen ska ställas utanför !!! Ingen blir idrottsstjärna innan kroppen vuxit klart. Barn kan börja satsa på elitidrott tidigast i 15-16-årsåldern. Det borde finnas en satsning på föräldrar och tränare så att de inte hetsar sina barn, skriver hon.

Öjvind Strömsholm hävdar att talanger inte försvinner per automatik och tycker att föreningar kan driva många grupper på olika nivåer.

– Den som tröttnar på elitsatsning vid tolv års ålder ska inte behöva drabbas av noll i kravnivå. Fotboll går att fortsätta spela oavsett om man i tolvårsåldern tränar med laget en, fem eller tolv gånger i veckan. Samma sak gäller de grenar som kräver tidigare elitsatsning. Det är nästan omöjligt att bli en gymnast av världsklass utan stenhård satsning i tidig ålder (fyra år och uppåt), men ett årslångt uppehåll vid till exempel 12-13 förstör ingenting, skriver han.

Tobias Hjalmarsson är positiv till elitsatsning bland barn.

– Tycker nog att elitsatsning ska finnas i lägre åldrar men de ska göras av ordenligt utbildade tränare. .De klubbar eller föreningar som utför dessa elitsatsningar skall även ha certifikat för detta med kontrollanter som kollar dem kvartalsvis och att en läkare gör hälsokontroll minst 1 gång i halv året.Vet att de är kostnader men vill man att barnen ska satsa så får man se till att de finns alla förutsättningar till en sund elitsatsning.

Helen Åkerman tycker att man ska ta hänsyn till vilka idrotter det handlar om.

– Om vi säger att man inte får elitsatsa före 13 års ålder säger vi samtidigt att vi med väldigt stor sannolikhet inte vill/ska ha landslag inom artistisk gymnastik, konståkning eller simhopp (och säkert några till). Rörligheten och smidigheten som krävs för dessa idrotter är som bäst i 7-10-årsåldern och börjar avta vid 11-12-års ålder. Börjar man elitsatsa först när man är 13 är det ett ytterst litet antal som klarar av att återfå den rörlighet och smidighet som krävs för elitnivå inom dessa sporter. Att bibehålla den från 7-årsåldern kräver inte alls samma ansträngning, skriver ho.

Reaktionerna har varit många.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportgranskning

Mer i ämnet