Grisar på väg till slakt. Foto: SVT

Livsmedelsverket anmäler Ginstens slakteri

Uppdaterad
Publicerad

Ginstens slakteri utanför Halmstad anmäls av Livsmedelsverket för brott mot flera djurskyddslagar.

Som SVT Nyheter Halland avslöjade förra veckan misstänker länsstyrelsen i Halland att grisar slaktats utan att ha varit tillräckligt bedövade. Nu misstänker Livsmedelsverket att hanteringen av grisarna kan vara brottslig.

– Djur ska inte behöva lida i onödan i samband med slakt. Om inte bedövningen görs på rätt sätt kan djuren utsättas för stort lidande och därför åtalsanmäler vi företaget, säger Henrik Björnfot avdelningschef för avdelning Södra Götaland.

Slakteriet Ginsten

Länsstyrelsen stoppade slakten

I november stoppades verksamheten tillfälligt efter att länsstyrelsen fått in sju rapporter om brister i djurhanteringen. Det handlade bland annat om otillräcklig bedövning, brister i uppstallning och fel i hantering av bedövningsutrustning.

– Det har utomordentligt allvarliga brister. Nu måste slakteriet systematiskt gå till grunden med sitt djurskyddsarbete och säkerställa djurskyddet, berättade länsveterinär Madeleine Beckman för SVT Nyheter förra veckan.

Läs också: Stormarknad stoppar slakteriets kött

Ginstens slakteri fick en månad på sig att åtgärda bristerna. I annat fall väntar vite på 230.000 kronor per vecka. Slakteriet meddelade under torsdagen förra veckan att de har tagit del av Länsstyrelsens föreläggande och ”kommer vidta de nödvändiga åtgärder som påtalas”.

Livsmedelsverkets åtalsanmälan, som presenterades under onsdagen, grundar sig på samma händelser som tidigare rapporterats till Länsstyrelsen i Halland.

– Det är en oerhört allvarlig avvikelse att bedövningen inte fungerar som den ska, grisarna ska vara helt medvetslösa vid avblodningen. Nästa steg nu är att invänta och se vad polis och åklagare kommer fram till, men verksamheten fortsätter som vanligt och företaget har åtgärdat problemet, säger Henrik Björnfot.

Har er egen veterinär nu en skarpare kontroll av vad som pågår på just detta slakteri?

– Det är klart att vi alltid har ett större fokus på de bitar som vi misstänker inte fungerar som de ska. Det är klart att vi kommer ha extra koll på att just den här delen fungerar.

Kommenterar åtalsanmälan

I ett pressmeddelande kommenterar Ginstens slakteri åtalsanmälan och skriver att ”Livsmedelsverket har daglig tillsyn och ett stort antal kontroller har gjorts och görs löpande” och påpekar samtidigt att ingen avvikelse har noterats sedan den 4 november. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slakteriet Ginsten

Mer i ämnet