I klippet berättar kommunalrådet Hans Forsberg (M) om varför han vill se ett tiggeriförbud, och oppositionsledaren Eva Borg (S) ger sin syn på varför det inte behövs i Kungsbacka. Foto: SVT

M vill förbjuda tiggeri i Kungsbacka

Publicerad

Beslutet att kräva polistillstånd för att få tigga på Kungsbackas gator och torg revs upp av domstol. I höst gör Moderaterna ett nytt försök att få bort tiggeriet – nu genom att införa Vellingemodellen, förbud på ett antal utpekade platser i kommunen.
– Vi tycker inte att tiggeri är en väg ut ur fattigdom, säger kommunalrådet Hans Forsberg (M).
Men oppositionen lovar att bjuda på motstånd.

I november 2018 drev Moderaterna med stöd av Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och lokala partiet Kungsbackaborna igenom nya ordningsföreskrifter som innebar att det skulle krävas polistillstånd för att få bedriva ”passiv penninginsamling” på gator och torg i Kungsbacka.

Beslutet väckte reaktioner och överklagades.

Den 11 juni 2019 satte Förvaltningsrätten stopp för beslutet med motiveringen att det geografiska området för där det skulle krävas tillstånd var alldeles för stort.

Enligt kommunens beslut skulle gälla alla detaljplanelagda områden i kommunen.

Då valde kommunen att inte gå vidare och överklaga.

Vill följa Vellinge

Istället skissar det ledande partiet, Moderaterna, nu på nya förslag som kommer läggas fram under hösten. 

– Vi vill gå den vägen som Vellinge gjort, säger Hans Forsberg (M).

Det som hänt sedan Kungsbacka tog sitt förra beslut är att Vellinge kommun fått rätt i Högsta förvaltningsdomstolen till att inför ett tiggeriförbud på ett antal noggrant utpekade platser i kommunen, och inte generellt i hela kommunen.

Det är den modellen som nu Kungsbackamoderaterna vill gå vidare med.

Socialdemokraterna röstade emot förra gången och kommer göra det igen, uppger oppositionsledaren Eva Borg (S) i SVT:s intervju.

– Vi ser inte att det är något problem i Kungsbacka med tigger, säger hon.

I klippet berättar politikerna om sina ståndpunkter i frågan.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet