Vissa grupper stängs helt ute och inte har möjlighet att köpa, säger fastighetsmäklare Martin Birgersson. Titta på klippet för att höra mer om ungas förutsättningar på bostadmarknaden. Foto: SVT

Mäklaren: ”Bostadsköpet är den största klassfrågan”

Publicerad

Att vara ung och samtidigt vilja köpa bostad kan vara tufft. Oftast har unga både lägre inkomst och mindre besparingar och med åren har det inte blivit lättare.

2018 infördes nya skärpta amorteringskrav. Enkelt uttryckt innebär det att låntagare nu måste betala tillbaka mer av lånet varje månad än förut.

Detta gör det svårare för unga med lägre inkomst att köpa bostad. Samtidigt som amorteringskraven blivit tuffare behöver köparen fortfarande själva gå in med en kontantinsats på minst 15 procent av priset på bostaden, vilket kan vara svårt med små besparingar.

– Detta påverkar framför allt unga, så effekten är att vissa grupper stängs helt ute och inte har möjlighet att köpa. Det är den största klassfrågan vi har. Kommer man inte in och köper bostad så blir det svårare och svårare att göra det längre fram, så det delar verkligen upp samhället i två läger, säger Martin Birgersson, fastighetsmäklare i Falkenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet