I klippet ovan berättar mamman hur hon känner efter att hennes dotter började berätta om hennes upplevelser kring läraren. Foto: SVT

Hennes dotter berättade om lärarens lektioner: ”Mår jättedåligt av det här”

Uppdaterad
Publicerad

Mamman hade barn på den skola som polisanmälde den nu barnporrdömde läraren för sexuellt ofredande av elever.
– I efterhand har det krupit fram att det lika gärna kunde varit min dotter som anmält. Vi mår jättedåligt av det här, säger hon.

Hennes egen dotter var skolkamrat med de tjejer i en kommun som anklagat den aktuelle läraren för sexuella närmanden och anspelningar, vilket senare ledde till att kommunen polisanmälde läraren. En polisutredning som senare lades ner.

– Det skulle likväl kunna varit min dotter som anmält. Så här i efterhand har det krupit fram mer och mer och det gör oss föräldrar så ledsna och ångerfulla. Man frågar sig vad mer vi kunde gjort. Det är ändå våra barn vi lämnar i skolan och vill att de ska vara trygga och ha det bra, säger mamman och fortsätter:

– Min dotter berättar om händelser. Till exempel att läraren ska ha varit inne i duschen och när de slog sig eller liknande tog han gärna med dem själv till sitt kontor för att plåstra om. Det var närgånget, säger mamman.

I klippet ovan berättar mamman hur hon känner efter att hennes dotter började berätta om hennes upplevelser kring läraren.

Läste i tidningen om vad som hänt på skolan

Hon är kritisk mot skolan och kommunens agerande och menar att informationen var knapphändig även efter det att läraren blivit polisanmäld och avstängd under utredningen.

– Vi fick ingen riktig information om varför. Men sen läste vi om det i tidningarna, att det var tjejer som hade anklagat honom, säger mamman.

Hon berättar om hur skolan delades i två läger under tiden läraren var anställd i kommunen. De som var för och det som var emot honom.

– Det fanns de som tog starkt parti mot läraren men tystades ner gång på gång. Personal menade att lärarens sätt bara var av vänlighet och att han var duktig på sitt ämne, att han var kramig, det var hans stil, säger mamman.

Hon berättar att fler av tjejerna som sa ifrån betraktades som lögnare och inte ansågs trovärdiga.

– Många av tjejerna är oerhört besvikna på lärarna än idag.

”Vilket jädra svek”

Men det förekom även rykten om att läraren fått avsluta en tidigare anställning efter liknande sexuella anklagelser.

– Som förälder är jag djupt besviken på skolan, rektorn och kommunen som inte agerat mer kraftfullt. Ju mer jag läser nu, desto mer arg blir jag att han fått härja fritt utan att kommunerna tagit sitt ansvar. Både i att ge och ta referenser, att polisanmäla och att anmäla till Skolinspektionen, säger mamman.

Hur tänker du kring att han gick vidare från er kommun och därefter varit på andra skolor?

– Det gör jätteont och jag blir förbannad på kommunen. För jag förstår ju att personal på mina barns skola förmodligen gett honom tillräckligt goda referenser så att han ska kunna jobba vidare. Kommunen säger nu att de skyddat flickorna i vår kommun genom att stänga av honom. Men man har ju inte skyddat flickorna i andra kommuner, säger mamman och fortsätter:

– Det är också något jag känner som förälder, vilket jädra svek mot de här tjejerna – att inte ta det på allvar. Att man kan bli utköpt så många gånger och ändå få fortsättta. Jag tycker det är jättetragiskt. Vi mår jättedåligt av det här.

SVT Nyheter har sökt läraren utan framgång. Hans advokat har avböjt att lämna några kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnporråtalad lärare

Mer i ämnet