Under måndagen kom domen gällande mamman som dödade sin fyråriga son. Foto: Johanna Holstein/SVT

Mamman som dödade sin son döms till rättspsykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad
Den mamma i Halmstad som har erkänt mordet på sin fyraårige son döms nu till rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning av Halmstad tingsrätt. Kvinnan häktas fram tills det att vården träder i kraft.

Efter en utdragen rättegång med två rättspsykiatriska utlåtanden som gett olika resultat tog man in expertisen från socialstyrelsens rättsliga råd. Experterna menar att mamman inte led av en psykos under själva mordet på sin son men att hon lider av en allvarlig psykisk störning.

Ska ha varit medveten om sitt handlande

Enligt rättsliga rådet ska hon ha varit medveten om konsekvenserna av sitt handlande. Att mamman hade uppsåt att döda sin son är något som åklagaren samt sonens pappas målsägandebiträde instämmer i.

Mammans advokat menar däremot att hon inte visste vad hon gjorde och att hon var under inverkan av röster i huvudet.

Gick helt på rättsliga rådets bedömning

Halmstad tingsrätt har valt att gå helt på rättsliga rådets bedömning och menar att mamman hade uppsåt att döda sitt barn. Kvinnan döms därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mordet på sin son.

Då det finns en risk att kvinnan kan begå nya brott om inte hennes medicinering övervakas häktas hon fram tills det att vården träder i kraft.

Pappan får skadestånd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Från SOS-alarmet fram till kritiken från Inspektionen för vård och omsorg. I klippet berättar SVT:s reporter Johanna Holstein om fallet med den dödade fyraårige pojken. Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer