Flera arrangörer har finurliga lösningar på hur sammankomster kan genomföras utan att bryta mot restriktionerna. Halmstad äventyrsland (se bild) är en arrangör som har fått tillstånd från polisen att öppna i sommar. Foto: Alexandra Nordwall/SVT

Många finurliga lösningar för att komma runt förbudet

Uppdaterad
Publicerad
Polisen har fått in många ansökningar med finurliga lösningar på hur sammankomster kan genomföras utan att gå emot förordningen om max 50 personer. Halmstads äventyrsland har fått polistillstånd att hålla öppet i sommar. Detta efter att de delat upp området med olika staket som gör det möjligt att släppa in hur många de vill i själva parken, men max 50 personer till karusellerna och vattenrutschkanorna.

Och det är fler än äventyrslandet i Halmstad som har tänkt kreativt. Enligt polisen är det flera arrangörer som har kommit på lösningar där de kommer runt restriktionerna om max 50 personer.

– Vi försöker i största möjliga mån att bevilja ansökningarna, men på grund av problematiken drar många tillbaka sina ansökningar, säger Clarence Oredsson, gruppchef på polisregion västs regionala tillståndsgrupp.

Måste inte hålla stängt

Clarence Oredsson, gruppchef på polisregion västs regionala tillståndsgrupp.

I de flesta fall avslår inte polisen ansökningar men ofta drar arrangörerna tillbaka sina ansökningar själva eftersom de inser att det inte går att garantera att det inte blir fler än 50 personer i området.

– Egentligen måste inte nöjesparker hålla stängt. Liseberg kan ha öppet bara parken och Skara sommarland kan ha öppet alla pooler. Men om de vill ha igång karusellerna eller vattenrutschkanorna får de vara max 50 personer i området, och då blir det ju inte lönsamt, Clarence Oredsson.

”Drabbar stora som små”

Är det motsägelsefullt att det är olika regler för parker och åkattraktioner?

– Jo det kan tyckas, men det är denna förordning som vi har att följa och detta drabbar stora som små.

Det är upp till den lokala områdespolisen att kontrollera att arrangörerna följer sina tillstånd.

– Och om vi märker att de inte följer villkoren har vi möjlighet att återkalla tillståndet, säger Clarence Oredsson, gruppchef på polisregion västs regionala tillståndsgrupp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet