I dag inleddes rättegången om grovt rån mot Max hamburgerrestaurang i Falkenberg. Så här såg det ut i Varbergs tingsrätt.

Många köade till rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Maxrättegången inleddes med blodiga bilder och ingående redogörelse om rånet. 22-åringen som höll i kofoten nekar till mordförsök.

Intresset för att följa rättegången på plats i Varbergs tingsrätt har varit stor på förmiddagen. Ett 50-tal personer, många unga, köade på morgonen för att få plats.

De som inte fick plats inne i rättssalen har fått följa rättegången via videolänk i ett angränsande åhörarrum.

Maxrånet

Live: Följ direktrapporteringen från tingsrätten

Under största delen av förmiddagen har åklagaren Ann-Christine Claesson gått igenom vad hon anser hände före, under och efter rånet mot Max-restaurangen vid E6-avfarten i Falkenberg natten mellan den 31 oktober och 1 november.

– Rånet föregås av en noggrann planering, säger hon.

De fem misstänkta har tillsammans planerat rånet och  under genomförandet agerat i olika roller, menar åklagaren.

Nekar mordförsök

Alla fem har under utredningens gång gjort erkännanden om sin inblandning. Hur mycket de erkänner varierar dock.

Den 22-årige man som åtalas, inte bara för grovt rån, utan också försök till mord, medger att han varit med, men nekade inledningsvis i rättegången till att ha gjort sig skyldig till mordförsök.

Trodde han slagit ihjäl henne

I polisförhör har han tidigare sagt att han fick panik under rånet och fortsatte slå med kofot mot den kvinnliga anställda och att han ett tag trodde att han hade slagit ihjäl henne.

Kvinnan fick båda armarna brutna av slagen och har efter lång sjukskrivning först nu kunnat gå tillbaka delvis till arbetet.

Mer detaljerad redogörelse om händelserna i rättssalen får du genom att följa SVT:s reporter Jesper Larssons liverapportering från Varbergs tingsrätt.

Fakta

A. Kvinna, 21 år, anställd på Max-restaurangen och i tjänst under rånkvällen. Hon ska ha låtsats bli rånad precis som kollegorna, men i själva verket hjälpt till. Erkänner visss inblandning, men förnekar grovt rån.

B. Man, 22 år, anställd på Max-restaurangen. Det ska ha varit han som slog sin kollega så brutalt med kofot att han förutom för grovt rån även riskerar att dömas för försök till mord. Polisen riktade tidigt misstankar mot mannen eftersom han tidigare misstänks ha stulit pengar på jobbet och blivit varnad flera gånger. Erkänner rån, men nekar till mordförsök.

C. Man, 16 år. Var med i restaurangen och misstänks ha slagit en anställd med basebollträ. Medger rån, men nekar till att att slagit.

D. Man, 22 år. Var också med inne i restaurangen vid rånet, men misstänks inte ha utövat något våld. Han ska ha varit den som tagit hand om pengarna. Nekar till grovt rån, vill att det ska rubriceras som stöld.

E. Kvinna, 21 år, bästa kompis med den andra kvinnan i sällskapet. Hon ska ha varit med i förberedelserna genom planläggning och inköp av kofot och basebollträ, var dock aldrig inne i restaurangen under rånet. Erkänner delaktighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maxrånet

Mer i ämnet