Mer feminism i skolan efter vaginamålning

Uppdaterad
Publicerad

En graffitikonstnär målade ett underliv på en vägg i en högstadieskola. Nu ska könsroller och feminism bli en större del av undervisningen.

Vilken konst som passar på en skola diskuteras än en gång efter att graffittikonstnären Carolina Falkholt återigen målat en kvinnas underliv på en högstadieskola, denna gång i Nyköping. Målningen liknar det konstverk hon gjorde på Söndrumsskolan i Halmstad, där man nu har valt att ta med diskussionen i undervisningen.

– Tanken är att man i undervisningen ska diskutera olika begrepp som könsroller, könsmönster, feminism och jämlikhet, säger Hans Åkerlund, rektor på Söndrumsskolan i Halmstad.

Han menar att graffitimålningen är en passande utgångspunkt för diskussionen med eleverna.

– Jag hoppas att eleverna  blir duktiga på att framföra sina egna åsikter och att de kan stå för dem. Och även att de blir goda lyssnare och kan lyssna på andra människors åsikter, säger Hans Åkerlund.

Vill köpa målningen

Varbergs kommun har även erbjudit sig att köpa målningen i Nyköping. Enligt lokala medier har ett bud på 40 000 kronor lagts.

– Jätteroligt att Varbergs kommun vill ta ställning för konsten, men jag hoppas ändå att Nyköping tar sitt förnuft till fånga och behåller målningen, säger Carolina Falkholt till gp.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaginakonstnären Falkholt

Mer i ämnet