Den 40-årige mannen sågs senast vid sin butik i halländska Älvsered.

Misstänkta för Älvseredsförsvinnande försätts på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

De två männen misstänka för människorov i Älvsered släpps fria.

Det efter att åklagaren under onsdagen valt att inte begära förlängd åtalstid. Det bekräftar Varbergs tingsrätt under onsdags förmiddag.

Männen har suttit häktade i fyra månader misstänkta för att ha fört bort en man i Älvsered tidigare i år.

Försvann från Älvsered

LÄS MER: Försvunnen i snart ett halvår – detta har hänt

Misstankarna mot de båda männen kvarstår, men åklagare Mats Sällström säger att han nu anser att det räcker med att männen har reseförbud och plikt att återkommande anmäla sig hos polisen medan utredningen fortgår.

– Misstankarna kvarstår men jag bedömer att de inte kan förstöra något i utredningen, säger han. 

Står i ett vägskäl

Mats Sällström säger att de nu står i ett vägskäl .

– Det ena är att det kommer fram ytterligare som stärker brottsmisstankarna om människorov, det andra är att vi är lyckosamma och hittar målsägande.

Polis och åklagare arbetar efter tesen att mannen har berövats livet och vill fortsätta att leta efter mannen då åtalet i stället kan komma att landa i ett mordåtal eller motsvarande.

– Mycket talar för att han är död och då har vi ett helt nytt spår och brottsmisstanke, säger Mats Sällström.

Försvann i maj

Sedan tidigare är ytterligare en man misstänkt för delaktighet i bortförandet av mannen. Han släpptes i augusti men har även han anmälningsplikt till polisen.

Det var den första maj som butiksägaren försvann spårlöst. Mannen, som är i 40-årsåldern, är hemmahörande i Svenljunga men driver en butik i Älvsered utanför Falkenberg.

LÄS MER: Sökandet efter försvunnen man fortsätter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvann från Älvsered

Mer i ämnet