Kunde satsa tack vare höjning Foto: SVT

Bönderna tacksamma över höjt mjölkpris

Uppdaterad
Publicerad

Allt högre mjölkpriser betyder ökade inkomster för landets mjölkbönder, något som man har märkt av på mjölkgården i Laholm där man nu kunnat satsa på underhåll av gården.

– Vi har inte samlat pengar på hög, säger mjölkbonden Magnus Gustavsson.

Mjölkpriserna ligger just nu nära de högsta priserna på tio år. Det har gjort att Magdalena och Magnus Gustavsson har kunnat både underhålla och rusta upp sin nya mjölkgård.

– Vi har lyckats göra väldigt mycket jobb, det är fruktansvärt tacksamt att kunna göra det nu, säger Magdalena Gustavsson.

De har arbetat som mjölkbönder i flera år, men det var inte förrän i april i år som de bestämde sig för att köpa ytterligare en gård.

– Vi har kunnat köra driften för fullt, vilket inte hade varit möjligt om vi haft en krona eller femtio öre lägre, säger Magdalena Gustavsson.

LÄS MER: Ljusare framtid för mjölkbönder i Halland

Negativ mjölktrend vänder

De låga mjölkpriserna har länge påverkat landets bönder, men nu ser det ut att vända.

Enligt 2017 års mjölkrapport från LRF Mjölk, Lantbrukarnas riksförbund, var betalningen till enskild bonde för konventionell mjölk i september i år 38 procent högre än i september förra året.

Nu hoppas Magdalena och Magnus Gustavsson att mjölkpriserna ska stabiliseras så att de lättare kan planera sin verksamhet.

– Det är mycket djur, det sliter otroligt på inredningar. Det måste löpandes hållas efter och det har vi passat på att göra med det mjölkpriset som har varit. Vi har egentligen laddat för sämre tider, säger Magnus Gustavsson.

Inga pengar på hög

Magnus Gustavsson hoppas att de ska fortsätta kunna underhålla och utveckla gården som i dag har 500 kor.

– Vi har inte samlat pengar på hög. Ju bättre mjölkpris ju mer klarar man av att uträtta på gården. Det har gjort att vi kunnat anställt folk och ökat och satsat, det är det vi tycker är skoj, säger han.

LÄS MER: Fettet blir mer värt för mjölkbönderna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.