Lisa Andersson (M) sitter i kommunstyrelsen i Kungsbacka kommun. Foto: Moderaterna

Moderatförslag om klädkoder i Kungsbacka läggs på is

Uppdaterad
Publicerad

Moderaten Lisa Andersson (M) tog i början av året initiativ till att utreda om det fanns ett behov av att införa riktlinjer för klädpolicy åt kommunanställda i Kungsbacka. Enligt henne skulle det vara en självklarhet att alla exempelvis visade sitt ansikte. När nu utredningen är klar blir svaret att några klädkoder inte är nödvändiga.

Frågan om behovet av klädregler i olika kommunala verksamheter har nu utretts i  förvaltningarna för Kultur & Fritid, Förskola & Grundskola samt Gymnasium & Arbetsmarknad.

– Jag är väldigt nöjd med att vi har haft diskussionerna. Det landade i att man fortsättningsvis ska ha diskussioner om vad som är lämpligt utifrån värdegrund och normer, säger Lisa Andersson (M).

Inga gemensamma riktlinjer

Några gemensamma riktlinjer är däremot inte aktuellt. I Lisa Anderssons förslag förespråkar hon en neutral klädsel.

–  Ur en arbetsgivares synvinkel är det så att på vissa ställen måste man ha en viss klädestyp. När jag går till offentliga verksamheter förväntar jag mig att man inte ser ut hur som helst. Det var min utgångspunkt när jag väckte frågan.

Det har diskuterats om det var ett försök att införa någon form av slöjförbud, var det målet?

– Nej, det jag skrev var att jag som person vill kunna se ansiktet på den jag pratar med. Det står jag fortfarande för. Jag har varken nämnt slöja eller burka, men det är bra att vi diskuterar.

Vill utreda slöjförbud i skolan

På nationell nivå vill Moderaterna starta en utredning om slöjförbud i grundskolan. Något som Lisa Andersson stödjer.

– Jag tycker att grundskolan ska vara en religiös frizon där man inte tvingas ha på någonting. Om du som vuxen väljer att ha slöja är det en sak men det är svårt att veta om ett barn tvingas eller inte. Så jag tycker det är bra om man utreder frågan nationellt, säger Lisa Andersson (M).

Fem skäl anges för att inte införa styrdokument för klädsel i Kungsbacka kommun

1. Diskrimineringslagen

2. Svårt/omöjlig att efterleva och skapar sannolikt merarbete för chefer

3. Bedöms inte bidra till att Kungsbacka kommun uppfattas som en attraktiv och moderna arbetsgivare

4. Vi har redan de verktyg vi behöver (arbetsledningsrätten, arbetsmiljölagen, hälso- och sjukvårdslag, läroplaner m.m.)

5. Väldigt får ärenden som hanteras i verksamheten i dag (liten fråga)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.