Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan svarar Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, på tre frågor om båtlivets klimatpåverkan. Foto: SVT/TT

Naturskyddsföreningen om båtlivets klimatpåverkan: ”Väldigt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Båtar och bryggors påverkan på klimatet är allvarlig, enligt Naturskyddsföreningen. Hör vilka åtgärder som är nödvändiga för att en förändring ska kunna ske.  

I klippet ovan hör du generalsekreterare Karin Lexén resonera kring vad som måste göras – och av vem.

Här kan du ta del av vad miljöminister Per Bolund (MP) svarar på frågan om vad som görs från regeringens håll för att skydda havet.

Brister i utsläppskrav

För inombordsmotorer på båtar finns krav på katalysator och gränsvärden för vad motorn får släppa ut men det finns inte motsvarande för utombordsmotorer, enligt Transportstyrelsen.

– Eftersom det inte finns krav på rening för utombordsmotorer blir dessa betydligt billigare att tillverka och även att köpa och de är därför väldigt populära hos båtägare, vilket gör att utsläppen ökar. Utsläppskraven borde vara samma för utombordsmotorer, säger Lina Petersson på Transportstyrelsen till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kusten och klimatet

Mer i ämnet