Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan kan du följa med dykarna ner under ytan och se skillnaden på botten vid bryggan och en bit därifrån. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Följ med ner under ytan i Lysekils hamn

Uppdaterad
Publicerad

Växtligheten på botten i Lysekils hamn lyser med sin frånvaro. Dive team Lysekil har filmat skillnaden på botten i hamnen och en bit ut till havs – där det finns en fin ålgräsbädd.

– Det är stor skillnad, säger Emma Partanen, dykinstruktör.

Och ålgräset spelar en mycket viktig roll för att förhindra klimatförändringar.

I klippet ovan kan du följa med dykarna ner under ytan och se skillnaden på botten vid bryggan och en bit därifrån.

Emma Partanen, dykinstruktör

Det är bland annat skuggan från bryggor och båtar som gör att ålgräset inte växer inne i hamnen. Och ålgräs är viktigt för många av havets arter.

– De här ålgräsängarna är ju som barnkammare så det är mycket liv och rörelse. Speciellt nu på våren när det börjar bli varmare, säger Emma Partanen vid Dive Team Lysekil.

Sjögräsängar lagrar koldioxid

Ålgräs är också viktigt för att undvika klimatförändringar. Forskning har visat att kustnära ekosystem som sjögräsängar är mycket mer effektiva på att lagra koldioxid än de flesta skogar på land. I undersökningar som gjorts vid Kristinebergs forskningsstation i Lysekil har ett forskarteam hittat höga halter av lagrat kol i ålgrässediment.

– Våra sjögräsängar har en hög potential att lagra stora mängder kol, i vissa fall på en nivå jämförbar med de högst uppmätta nivåerna i världen, säger forskaren Maria Asplund.

Sjögräsängar har också en förmåga att binda samman sediment med sina stora rotsystem och på så sätt förhindra kusterosion, som kan vara en konsekvens av klimatförändringar.

Mer än hälften av ålgräset borta

Från 1980-talet och fram till år 2000 har cirka 60 procent av ålgräset längs den bohuslänska kusten försvunnit.

– I till exempel Kungälv försvann uppåt 80 procent under denna period och nu har mer än 90 procent försvunnit där, säger Maria Asplund.

När sjögräsängarna försvinner så är risken att det kol som lagrats i ängen släpps ut och bidrar till en accelererad växthuseffekt. Och de kustnära landskapen spelar på liknande sätt en viktig roll. Våtmarker, kustnära skogar, vass och strandängar har troligtvis också en stor förmåga att binda och lagra kol.

– Det är därför väldigt viktigt att vi värnar om våra kustnära habitat, säger Maria Asplund.

Direktrapport · Kusten och klimatet

Enligt mäklarsamfundet så är det köparens ansvar att fråga om klimatanpassning. Är det något du tänker på? Vad ställer du då för frågor?

SVT · Anna Wikman

Hej!

Här samlar vi på SVT vår rapportering om kusten och klimatet – ett ämne som vi under våren valt att fokusera extra på.

Vi vill gärna att ni ska vara en del av rapporteringen, och därför kommer det här kommentarsfältet finnas till för just er.

Ibland kommer vi på redaktionen ställa fokuserade frågeställningar där vi vill höra era åsikter. Men vi vill också hålla det här kommentarsfältet öppet för er att kunna ställa frågor kring våra publiceringar.

Har du ett nyhetstips gällande kusten och klimatet? Fyll då gärna i vårt formulär här.

SVT · Anna Wikman

Självklart kollade vi upp hur vår tomt låg i förhållande till havsnivån innan vi köpte den. Det går inte att blunda för klimatförändringarna och det är orimligt att investera flera miljoner i något som inte är hållbart. Ett hus bygger man för flera generationer, inte som slit och släng. Människan har ett ansvar för kommande generationer och vi är fruktansvärt dåliga på att ta det ansvaret.

V

Ett problem som bidrar är att det är dåligt med fördröjningsmagasin, skulle sådana finnas skulle inte allt regnflöde samtidigt hamna i dagvattensystemet utan fördröjas

Msts

Den gamla ”pessebäcken” som rann igenom Åsa fick inte utmynna i Stora badviken. Regnvatten skulle tas omhand och ”renas”.
Innan dess blev det aldrig några översvämningar.
Något att reflektera över!

Bobbo Woodle

Jag bor i ett av de drabbade områdena i Åsa och fick hela nedervåningen översvämmad två veckor innan vi fick en son. Vi fick vara evakuerade hans första halvår i livet. Vår samfällighet har av någon anledning eget dagvattensystem i området som leder ut till kommunens ledningar. Trots att många områden i Åsa blev översvämmade skyller kommunen på "våra" ledningar. Och nu håller ett försäkringsbolag på att begära ersättning från samfälligheten för översvämningen. Trots att ledningarna är kollade och i bra skick och att kommunens dagvattensystem alltså inte klarade den mängd vatten som kom heller i andra områden.

Emma

Vid kraftiga regn riskerar delar av samhället Åsa i Kungsbacka kommun att drabbas av översvämningar – vilket märks på valen husspekulanter gör när de ska köpa bostad i området.

– Man väljer bort hus som ligger för lågt, säger Åsabon Anna Nyström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT · Alice Loth

Ju fler och större hårdgjorda ytor ju större är risken för översvämningar via dagbrunnarna.

Rune Berglind

Svenska miljöinstitutet: Klimatanpassningen går för långsamt

- Konsekvenserna blir inte bara fysiska kostnader. Det handlar om nedgång i produktion, arbetstillfällen - och inte minst människoliv, säger Hanna Matschke Ekholm, projektledare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT · Alice Loth

Hade inte tänkt på det innan. Men nu blir jag orolig. Bor i Göteborg i nybyggda lägenheter precis vid älven. Hur kan man vara säker på att de som bygger har gjort sitt jobb? Jag frågade inte när jag köpte om det fanns risk för översvämning. Borde jag ha gjort det???

Nina

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kusten och klimatet

Mer i ämnet