Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Per Moksnes, forskare vid Havsmiljöinstitutet, Göteborgs universitet, om vad som händer med havet när vi bygger allt fler bryggor. Foto: SVT/Tomas Singer

Forskaren: Så påverkas havet av bryggorna och båtarna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bryggor och båtar ökar konstant. Men exploateringen utmed kusterna riskerar att få ekosystemen att kollapsa – med följder som ålgräsdöd och grågrumligt vatten.

– Sverige har fantastiska förhållanden för båtlivet. Men det är för enkelt att slå upp en brygga att ha sin båt vid. Det gör ett stort avtryck, säger Per Moksnes, forskare vid Havsmiljöinstitutet, Göteborgs universitet.

I klippet följer du med till småbåtshamnen – och får veta vad som händer under ytan när bryggorna blir allt fler.

Miljöministern: ”Nio nya marina reservat”

Behöver nybyggnation av bryggor regleras hårdare än vad som sker idag av kommunerna? Varför har inte någon myndighet helhetsansvar för utbredningen av fritidsbryggor med tanke på deras miljöpåverkan på känslig havsbotten?

Per Bolund (MP).

– Regeringen har arbetat hårt med att stärka skyddet av både hav och sjöar de senaste åren. Bland annat har vi gjort stora budgetsatsningar på havsmiljön, och inrättat många nya skyddade marina områden. Bara under 2020 inrättades nio nya marina reservat, skriver Per Bolund (MP) i ett mejl till SVT Nyheter.

Flera utredningar på gång

I januari presenterade Miljömålsberedningen “Havet och människan”, ett förslag på en ny strategi för att förstärka arbetet med bevarande och hållbart nyttjande av hav och marina miljöer. Förslaget är nu ute på remiss.

– Jag kan inte gå in på vilka av förslagen som regeringen kommer gå vidare med ännu, men jag kan konstatera att de belyser just denna frågeställning i sitt betänkande. Även strandskyddsutredningen tar upp bryggor och deras effekter på vattenmiljön, och även denna utredning är ute på remiss, skriver Per Bolund.

Direktrapport · Kusten och klimatet

Enligt mäklarsamfundet så är det köparens ansvar att fråga om klimatanpassning. Är det något du tänker på? Vad ställer du då för frågor?

SVT · Anna Wikman

Hej!

Här samlar vi på SVT vår rapportering om kusten och klimatet – ett ämne som vi under våren valt att fokusera extra på.

Vi vill gärna att ni ska vara en del av rapporteringen, och därför kommer det här kommentarsfältet finnas till för just er.

Ibland kommer vi på redaktionen ställa fokuserade frågeställningar där vi vill höra era åsikter. Men vi vill också hålla det här kommentarsfältet öppet för er att kunna ställa frågor kring våra publiceringar.

Har du ett nyhetstips gällande kusten och klimatet? Fyll då gärna i vårt formulär här.

SVT · Anna Wikman

Självklart kollade vi upp hur vår tomt låg i förhållande till havsnivån innan vi köpte den. Det går inte att blunda för klimatförändringarna och det är orimligt att investera flera miljoner i något som inte är hållbart. Ett hus bygger man för flera generationer, inte som slit och släng. Människan har ett ansvar för kommande generationer och vi är fruktansvärt dåliga på att ta det ansvaret.

V

Ett problem som bidrar är att det är dåligt med fördröjningsmagasin, skulle sådana finnas skulle inte allt regnflöde samtidigt hamna i dagvattensystemet utan fördröjas

Msts

Den gamla ”pessebäcken” som rann igenom Åsa fick inte utmynna i Stora badviken. Regnvatten skulle tas omhand och ”renas”.
Innan dess blev det aldrig några översvämningar.
Något att reflektera över!

Bobbo Woodle

Jag bor i ett av de drabbade områdena i Åsa och fick hela nedervåningen översvämmad två veckor innan vi fick en son. Vi fick vara evakuerade hans första halvår i livet. Vår samfällighet har av någon anledning eget dagvattensystem i området som leder ut till kommunens ledningar. Trots att många områden i Åsa blev översvämmade skyller kommunen på "våra" ledningar. Och nu håller ett försäkringsbolag på att begära ersättning från samfälligheten för översvämningen. Trots att ledningarna är kollade och i bra skick och att kommunens dagvattensystem alltså inte klarade den mängd vatten som kom heller i andra områden.

Emma

Vid kraftiga regn riskerar delar av samhället Åsa i Kungsbacka kommun att drabbas av översvämningar – vilket märks på valen husspekulanter gör när de ska köpa bostad i området.

– Man väljer bort hus som ligger för lågt, säger Åsabon Anna Nyström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT · Alice Loth

Ju fler och större hårdgjorda ytor ju större är risken för översvämningar via dagbrunnarna.

Rune Berglind

Svenska miljöinstitutet: Klimatanpassningen går för långsamt

- Konsekvenserna blir inte bara fysiska kostnader. Det handlar om nedgång i produktion, arbetstillfällen - och inte minst människoliv, säger Hanna Matschke Ekholm, projektledare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT · Alice Loth

Hade inte tänkt på det innan. Men nu blir jag orolig. Bor i Göteborg i nybyggda lägenheter precis vid älven. Hur kan man vara säker på att de som bygger har gjort sitt jobb? Jag frågade inte när jag köpte om det fanns risk för översvämning. Borde jag ha gjort det???

Nina

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kusten och klimatet

Mer i ämnet