I klippet berättar Per Moksnes, forskare vid Havsmiljöinstitutet, Göteborgs universitet, om vad som händer med havet när vi bygger allt fler bryggor. Foto: SVT/Tomas Singer

Forskaren: Så påverkas havet av bryggorna och båtarna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bryggor och båtar ökar konstant. Men exploateringen utmed kusterna riskerar att få ekosystemen att kollapsa – med följder som ålgräsdöd och grågrumligt vatten.

– Sverige har fantastiska förhållanden för båtlivet. Men det är för enkelt att slå upp en brygga att ha sin båt vid. Det gör ett stort avtryck, säger Per Moksnes, forskare vid Havsmiljöinstitutet, Göteborgs universitet.

I klippet följer du med till småbåtshamnen – och får veta vad som händer under ytan när bryggorna blir allt fler.

Miljöministern: ”Nio nya marina reservat”

Behöver nybyggnation av bryggor regleras hårdare än vad som sker idag av kommunerna? Varför har inte någon myndighet helhetsansvar för utbredningen av fritidsbryggor med tanke på deras miljöpåverkan på känslig havsbotten?

– Regeringen har arbetat hårt med att stärka skyddet av både hav och sjöar de senaste åren. Bland annat har vi gjort stora budgetsatsningar på havsmiljön, och inrättat många nya skyddade marina områden. Bara under 2020 inrättades nio nya marina reservat, skriver Per Bolund (MP) i ett mejl till SVT Nyheter.

Per Bolund (MP). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Flera utredningar på gång

I januari presenterade Miljömålsberedningen “Havet och människan”, ett förslag på en ny strategi för att förstärka arbetet med bevarande och hållbart nyttjande av hav och marina miljöer. Förslaget är nu ute på remiss.

– Jag kan inte gå in på vilka av förslagen som regeringen kommer gå vidare med ännu, men jag kan konstatera att de belyser just denna frågeställning i sitt betänkande. Även strandskyddsutredningen tar upp bryggor och deras effekter på vattenmiljön, och även denna utredning är ute på remiss, skriver Per Bolund.

Kusten och klimatet

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vår rapportering om klimatet fortsätter! Vad vill du se mer av i nyhetsflödet? Lämnar gärna en kommentar med ditt tips.

Experten sågar partiernas klimatpolitik

SVT:s kartläggning visar att partierna fokuserar på utsläpp av växthusgaser – men de är helt fel ute. Det menar klimatanpassningsexperten Staffan Moberg som nu riktar skarp kritik mot politikernas brist på insikt i klimatfrågan.
– Det är katastrof, säger han.

Pinnat inlägg

Hej!

Här samlar vi på SVT vår rapportering om kusten och klimatet – ett ämne som vi under året valt att fokusera extra på.

Vi vill gärna att ni ska vara en del av rapporteringen, och därför kommer det här kommentarsfältet finnas till för just er.

Ibland kommer vi på redaktionen ställa fokuserade frågeställningar där vi vill höra era åsikter. Men vi vill också hålla det här kommentarsfältet öppet för er att kunna ställa frågor kring våra publiceringar.

Har du ett nyhetstips gällande kusten och klimatet? Fyll då gärna i vårt formulär här.

Max • Aktuellt i Regeringförklaringen är Havsbaserad Vindkraft: Hur mycket havsbotten kommer de täcka? Fundamenten inte bara skuggar som småbåtsbryggor, de tar bort botten, kanske mer är de fyra kvadratkilometer småbåtsbryggor täcker. Därtill stoppar de upp naturliga havsströmmar och syresättning, för fiskar och bottenväxter. Vore intressant höra vad olika experter säger.

Hej Max!

Vi kommer att rapportera om just havsbaserad vindkraft under nästa vecka – håll utkik då. Vi intervjuar bland annat en forskare som berättar hur detta påverkar tumlare.

Johan • Jag tycker klimatet är jätteviktigt!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Klimatstrategin: Vill bygga mur längs Nissan för 400 miljoner

En drygt tre kilometer lång mur från havet längs med Nissan är nödvändigt för att undvika översvämningar i framtiden, menar Halmstads kommuns klimatanpassningsstrateg, Hanna Billmayer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Minns du katastrofläget i Getinge 2014? I klippet får du en rapport från översvämningarna på en minut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Samhällsföreningen varnar: "Kommer bli översvämningar"

Nu fortsätter vår klimatrapportering – i dag med fokus på översvämningar.

Samhällsföreningen i Getinge har mycket positivt att säga om kommunens åtgärder efter översvämningarna 2014. Men de ser även orosmoln i kommunens planer på hur orten ska växa.

- Det gäller att växa smart, säger Jannica Krafft, ordförande i samhällsföreningen.

V • Självklart kollade vi upp hur vår tomt låg i förhållande till havsnivån innan vi köpte den. Det går inte att blunda för klimatförändringarna och det är orimligt att investera flera miljoner i något som inte är hållbart. Ett hus bygger man för flera generationer, inte som slit och släng. Människan har ett ansvar för kommande generationer och vi är fruktansvärt dåliga på att ta det ansvaret.

Msts • Ett problem som bidrar är att det är dåligt med fördröjningsmagasin, skulle sådana finnas skulle inte allt regnflöde samtidigt hamna i dagvattensystemet utan fördröjas

Bobbo Woodle • Den gamla ”pessebäcken” som rann igenom Åsa fick inte utmynna i Stora badviken. Regnvatten skulle tas omhand och ”renas”.
Innan dess blev det aldrig några översvämningar.
Något att reflektera över!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kusten och klimatet

Mer i ämnet