Foto: Kungsbacka kommun/TT

Nej till tiggeritillstånd i Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

Kungsbacka förlorar kampen om att införa ett tiggeritillstånd i kommunen. Förvaltningsrätten avslår kommunens överklagan.

Tidningen Norra Halland var först med att rapportera om att Kungsbackas krav på tillstånd för passiv penninginsamling avslås även hos Förvaltningsrätten. Enligt Förvaltningsrätten är det geografiska området där tillståndet skulle krävas omotiverat stort, då tiggerförbudet skulle gälla alla detaljplanelagda områden i kommunen.

Kan gå i Vellinges fotspår

Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) berättar att man ska studera domen närmare och därefter bestämma hur man vill gå vidare.

Kungsbacka

– Vi kan antingen överklaga, eller välja en annan väg. Vi kan till exempel gå samma väg som i Vellinge där man infört ett förbud på vissa specifika platser, säger Hans Forsberg.

Stoppades av länsstyrelsen

I slutet av 2018 stoppade Länsstyrelsen Kungsbacka kommuns krav på ett tiggeritillstånd, och motiverade redan då beslutet med att det geografiska området var för stort samt att det saknades bevis för att en passiv penninginsamling skulle störa den allmänna ordningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungsbacka

Mer i ämnet