Nej till vindkraftpark i Kattegatt

Publicerad

Det blir ingen vindkraftpark utanför Hallandskusten i Falkenberg, det slår mark- och miljödomstolen i Vänersborg fast i dag.

Planerna på vindkraftparken Kattegatt offshore har varit omdebatterade. Kommunen hade sagt ja, men efter att domstolen godkänt miljökonsekvensbeskrivningen och avslagit ansökan blir det nej till vindkraftverken i Kattegatt.

Som orsak anges i domen bland annat att det är tveksamt om intäkterna kommer att överstiga utgifterna. Investeringskostnaden för vindkraftsparken beräknas vara 6 miljarder kronor. Domstolen lägger där till de drifts-, underhålls- och återställningskostnader som rimligtvis tillkommer och bedömer att elpriset inte kommer att förändras nämnvärt under verksamhetstiden. Därför menar domstolen att det inte är ekonomiskt försvarbart när vindkraftsparken samtidigt beräknas orsaka olägenheter och vara skadlig för torskbeståndet och tumlare.

Företaget Favonius som velat sätta upp vindkraftverken måste nu betala stora summor pengar för rättegångskostnader till bland annat myndigheter som utrett ärendet.

– Jag blev ju väldigt besviken. Jag tycker ändå att vi hade lagt fram så mycket bevis på att vi inte skulle störa miljön här att det kunde ha gått igenom, säger Jan-Åke Jacobson, vd Favonius.

Men någon som är nöjd med beslutet är ordföranden i föreningen Rädda Hallandskusten.

– Vi har hållit på att kämpa mot parken i nio år. I och med att man inte fullkomligt vet vad som kommer att hända med torsk och tumlare ska försiktighetsprinicpen gälla och det tror jag domstolen tagit fasta på, säger Hans Johansson.

Ärendet kan överklagas i mark- och miljö-överdomstolen och överklagan ska då lämnas in senast den 16 juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kattegatt offshore

Mer i ämnet