Nu splittras skiftlaget i kontrollrummet på Ringhals kärnkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Christina Markusson glömmer aldrig förmiddagen för fyra år sedan när beskedet om nedläggning kom. Nu är det bara ett halvår kvar tills hennes skiftlag i kontrollrummet på Ringhals 2 splittras.

– Det var så sorgligt att man tog detta beslutet, säger hon.

Avskurna från omvärlden blir de ett sammansvetsat gäng i kontrollrummet på Ringhals 2.

– När folk firar midsommar, så får vi fira på jobbet, säger Christina Markusson, skiftchef.

I klippet berättar hon om sorgen inför splittringen av gruppen.

Fakta

Nedrustningen av Ringhals kärnkraftverk

Vattenfalls styrelse, som äger majoriteten av Ringhals, beslutade våren 2015 om förkortade drifttider för Ringhals 1 & 2. Ursprunglig plan var att driva anläggningarna i 50 år, till 2025 respektive 2026.

Från och med årsskiftet 2019/2020 tas reaktor Ringhals 2 (R2) ur drift, och ett år senare ska även reaktorn Ringhals 1 (R1) tas ur bruk. De två andra reaktorerna har planerad drift in på 2040-talet.

Sjunkande elpriser

Beslutet om att stänga R1 och R2 var affärsmässigt och berodde till stor del på att elpriserna var låga. Dessutom väntade stora investeringar i upprustning. Ringhals ägare gjorde en bedömning om att det skulle bli dyrare att rusta upp och driva de båda reaktorerna än vad de skulle tjäna på dem.

Näringsutskottet ska den 28 maj ta ställning till ett betänkande från Liberalerna om att behålla R1 och R2 i drift.

Tre kärnkraftverk

Sverige har i dag tre kärnkraftverk med tillsammans åtta reaktorer i drift. Ringhals i Halland med fyra reaktorer, Forsmark i Uppland med tre reaktorer samt Oskarshamn i Småland med en reaktor. Ungefär 40 procent av elen som görs i Sverige kommer från kärnkraft, och cirka hälften av den produceras på Ringhals.

På Ringhals är 1313 personer anställda (2019-01-01), det gör kraftverket till en av Hallands största arbetsgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avvecklingen på Ringhals

Mer i ämnet