Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska de nya rekommendationerna ta hänsyn till klimat och hållbarhet. I klippet förklarar Livsmedelsverkets nutritionist. Foto: SVT

Nya tallriksmodellen från Livsmedelsverket: ”Mer växtbaserat och mindre kött”

Uppdaterad
Publicerad

Mindre kött och mer grönt kan bli kostråden för skolkök och påäldreboende. I den sjunde upplagan av Nordiska näringsrekommendationer (NNR) tas ytterligare steg mot klimat och hållbarhet. Här förklarar Livsmedelsverket varför.

Sedan 80-talet har nordiska näringsrekommendationer tagits fram som en del av ett nordiskt samarbete. Rekommendationerna är underlag för myndigheter och arrangörer av offentliga måltider. Den sjunde upplagan ska presenteras i juni.

– Klimat- och hållbarhetstänket kommer bli tydligare, det blir mer fokus på växtbaserat istället för kött och mjölk till exempel, säger Hanna Eneroth, nutrionist på Livsmedelsverket.

Klimatkrisen

Har väckt kritik från LRF

Steget bort från kött och mjölk till förmån för mer växtbaserat i kosten har orsakat kritik från LRF som anser att konsekvenserna av rekommendationerna inte tas på allvar.

I klippet svarar Hanna Eneroth på LRFs kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet