Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur nya näringsrekommendationer utforma kan på ett eller annat sätt påverka lantbruket menar Anders Richardsson. I klippet ger han sin bild av rekommendationernas påverkan. Foto: Anton Johansson/SVT

Nya kostråd oroar LRF Halland: ”Allt skylls på korna”

Uppdaterad
Publicerad

Klimat och hållbarhet ska få större utrymme när Nordiska näringsrekommendationer (NNR) uppdateras. Men synen på kornas klimatavtryck är för ensidig i de nya kostråden, enligt LRF Halland som befarar att de kan påverka lantbruket negativt.

Lantbrukarorganisationen befarar att Livsmedelsverkets uppdaterade kostråd till de offentliga köken ska vara till nackdel för det svenska lantbruket.

Men det är inte klimat- och hållbarhetsarbetet i sig som LRF vänder sig emot, utan fokuset på kornas klimatpåverkan, menar Anders Richardsson,fram tills nyligen ordförande för LRF Halland.

– Minskas antalet kor förlorar vi mycket annat, säger Anders Richardsson, ordförande för LRF Halland.

De uppdaterade rekommendationerna har varit ute på remiss och ska presenteras av Livsmedelsverket i juni.

I klippet berättar Anders Richardsson om vilka risker han ser med ökat klimat- och hållbarhetstänk i näringsrekommendationerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet