Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Den hjälp man kan få av vården blir väldigt beroende av var man bor i landet, så ska det inte vara”, säger Emma Moderato på Svenska covidföreningen. Foto: SVT

Olika vård till personer med långtidscovid

Publicerad

Regionerna behöver steppa upp och satsa på specialmottagningar som vårdar personer med långtidscovid, det menar Svenska covidföreningen. Enligt föreningen finns goda exempel i Stockholm, Östergötland och internationellt där man gjort just detta.

– I dagsläget uppfyller man inte hälso- och sjukvårdslagens krav på jämlik vård, säger Emma Moderato, sekreterare i Svenska covidföreningen.

Svenska covidföreningen vill nu se att regionerna snabbt fokuserar på frågan för att kunna erbjuda rätt hjälp till de drabbade.

På ett nationellt plan önskar de att man tar reda på omfattningen av långtidscovid i Sverige, något som man borde börjat mäta för länge sedan, menar Emma Moderato. Alternativt att Sverige kan använda sig av internationella studier där det gjorts undersökningar.

I klippet kan du höra Emma Moderato förklara mer kring varför hon anser att det är viktigt med specialistkliniker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet