Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi vet inte hur och när vi blir friska”, i klippet berättar Annika Hellberg och Nilla Anneborg om deras situation. Foto: Anna Palmgren/SVT

Annika och Nilla blev sjuka i långtidscovid: ”Har säkert haft 50 olika symptom”

Uppdaterad
Publicerad

Annika Hellberg och Nilla Anneborg har varit sjuka i förmodad covid-19 sedan våren 2020. Sedan dess har de levt med symptom som mer eller mindre förstört möjligheten till ett normalt liv. Trots att de bor i samma stad så har de inte fått samma chans till vård.

– Jag har säkert haft 50 olika symptom genom den här tiden, säger Nilla Anneborg.  

I klippet ovan berättar de om livet sedan de insjuknade och hur de hoppas att hjälpen ska bli bättre.

Att välja mellan att diska, tvätta eller städa och sedan bli sängliggandes i dagar har varit Varbergsborna Annikas och Nillas verklighet det senaste året. Ingen av dem kan med säkerhet veta att det faktiskt var covid-19 de fick i våras, för några tester fick de inte ta.

Fick corona igen

Under året har de fått olika hjälp från vården. Nilla kom i somras till en läkare som förstod henne och har följt henne sen dess, och har efter det fått bra hjälp. Men rehab har hon behövt söka själv.

Annika hade feber i över 60 dagar, men blev hemskickad med rådet att ta smärtstillande och vila. I december, när hon börjat bli lite bättre, blev hon sjuk på nytt och tog ett coronatest som kom tillbaka positivt. Ett långtidssymtom som de båda lider av är ljuskänsligheten, som gör att de oftast har på sig solglasögon.

Hoppas på specialteam

Nu hoppas de att ett specialteam ska bildas i regionen, som kan ge vård specialiserad på långtidscovid. De poängterar också vikten av att dokumentera hur många personer som befinner sig i samma situation, så att man kan se omfattningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet