Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vårdcentralen har kompetensen”, här svarar Jeanette Törnqvist, verksamhetschef, och Mikaela Waltersson (M), på vilket behov de ser av rehab till långtidssjuka i covid-19. Foto: Anna Palmgren/SVT

Region Halland: Lågt tryck på rehab för covid – inga planer på specialistmottagning

Publicerad

Drygt 100 personer har sedan i oktober kodats med restsymptom efter covid-19 i Halland, men en exakt siffra på hur många som är i behov av rehab finns inte. Signalerna från verksamheten är att de klarar att hantera mängden patienter – därmed ser regionen i dagsläget inget behov av att tillsätta extra resurser för att ta hand om personerna.

Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att ta fram ett stöd för hur sjukvården ska hantera personer med långtidscovid. Innan dess ser region Halland inget behov av att förändra eller utöka resurserna för rehab, även om regionerna kan ta sina egna beslut i frågan.

Till de patienter som upplever att de inte fått den hjälp de behöver uppmanar de att söka vård på nytt.

I klippet berättar Jeanette Törnqvist, verksamhetschef för hälso-och sjukvårdsavdelningen, och Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande, om hur de ser på läget och behovet av utökad rehab.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet