Mannen som dömdes för mord och mordförsök led av en allvarlig psykisk störning när han begick gärningarna. Foto: TT

Onsalamördaren nekas utökade permissioner

Uppdaterad
Publicerad

Onsalamördaren vill gå på gym på egen hand tre gånger per vecka utanför vårdinrättningen. Men förvaltningsrätten anser att hans ”synnerligen allvarliga gärningar” ligger för nära i tid.

Det var i december 2015 som en man i 40-årsåldern med kniv mördade en nära bekant på en middagsbjudning i Forsbäck på Onslalahalvön. Mannen skadade ytterligare två personer allvarligt med hjälp av en yxa i en annan fastighet i Forsbäck samma kväll.

Mannen dömdes först av tingsrätten, och senare av hovrätten, till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Bedömningen var att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid tillfället för gärningen.

Granndådet i Onsala

Vårdas på rättspsykiatrisk klinik

Sedan i mars 2016 vårdas mannen på en rättspsykiatrisk klinik och sedan början av året tillåts han att vistas utanför vårdinrättningen, på ett gym, vid ett tillfälle per vecka. Helt på egen hand.

Nyligen ansökte mannen med hjälp av chefsöverläkaren på kliniken där han vårdas om att få utöka antalet permissioner på gymmet till tre tillfällen per vecka. Detta eftersom mannen uppges svara väl på behandlingen han genomgår och att träningen anses få honom att må bra.

Men förvaltningsrätten säger nej med motiveringen att mannen dömts för ”... synnerligen allvarliga gärningar begångna så sent som i december 2015, och att det är för tidigt att redan nu utöka antalet gymbesök.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granndådet i Onsala

Mer i ämnet