40-åringen som misstänks för mord och mordförsök i Forsbäck under en psykos sökte vård inom psykiatrin redan i augusti. Foto: SVT/TT

Deras son mördades – nu anmäler de psykiatrin

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna till den man som mördades i Onsala förra året har nu anmält psykiatrin i Varberg till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Detta efter att SVT granskat vården av mördaren och psykiatrin inlett en internutredning.

– Man måste se till så att det inte kan hända igen. Ingen ska behöva bli utsatt för det som vi har blivit utsatta för och hade han fått sin vård så hade det här inte hänt, säger den mördade mannens mamma till SVT Nyheter Halland.

Trodde han var utsatt för en komplott

Det var i december förra året som den nu 40-årige mannen gick till attack mot sin barndomsvän med en kniv under en middagsbjudning. Därefter attackerade han två grannar med både yxa och kniv. Barndomsvännen avled medan grannarna klarade sig med allvarliga skador.

Granndådet i Onsala

40-åringen hade varit i kontakt med psykiatrin i Varberg ett flertal gånger innan attacken. Redan i augusti trodde han att hans vän var hjärnan bakom en komplott mot honom och att hans villa var avlyssnad.

Trots det skickades han hem och blev hänvisad till ett återbesök på vårdcentralen en månad senare.

Och en lördagskväll i december var tragedin ett faktum.

SVT granskade fallet

Redan i maj kunde SVT Nyheter Halland berätta att det fanns risk för att 40-åringen fått fel vård.

– Den naturliga bedömningen vore säkert att det här är en högriskpatient. Personer med den här kombinationen hör till de som man bör följa upp ordentligt och som bör följas upp i specialistpsykiatrin, sa Lennart Lundin, specialist i klinisk psykologi, till SVT då.

”Anmäler för att rädda andra”

Efter SVT:s granskning inledde psykiatrin en internutredning om hur man hanterat fallet. I samband med det anmälde 40-åringens fru psykiatrin till IVO. Och nu har alltså även mordoffrets anhöriga anmält psykiatrin vid Varbergs sjukhus.

– Jag såg det inslaget när han (Lennart Lundin) uttalade sig och att han (gärningsmannen) behövde vård har jag varit klar över redan från början, säger mordoffrets mamma till SVT Nyheter Halland, och fortsätter:

– Att anmäla var det enda vi kunde göra för att försöka rädda andra.

Det har gått lite mer än 9 månader sedan det här hände, hur mår ni idag?

– Vi mår inte alls bra. Det blir bara värre och värre och det har varit en helt förfärlig process och den fortsätter ju nu i och med att mannens advokat har överklagat till Högsta domstolen.

”Full förståelse”

Så här kommenterar chefsläkaren Thomas Wejstam IVO-anmälningarna i ett mejl till SVT Nyheter Halland:

” Jag har full förståelse för att närstående vill få ärendet belyst och därför gjort en anmälan till IVO. Jag har informerat IVO om att vi har en pågående internutredning i ärendet. I samråd med IVO har vi planerat för att lämna yttrande till IVO med utgångspunkt i resultatet av internutredningen. ”

Den interna utredningen har blivit försenad och kommer bli klar först i mitten på oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granndådet i Onsala

Mer i ämnet